kortison

Kortison, kortikosteroid som ligner på kortisol, men som har et keton (oksygenatom festet med en dobbeltbinding) i stedet for hydroksyl (OH-gruppe) på karbonatom nr. 11. Kortison har ca. 80 % av den effekten man får av en tilsvarende dose kortisol.

Faktaboks

Uttale
kortisˈon
Etymologi

av latin cortex, ‘bark’

Også kjent som

cortison

I et foster dannes det mer kortison enn kortisol. Det skyldes enzymet 11β-hydroksysteroid dehydrogenase, som bytter ut hydroksylgruppen på karbonatom nr. 11 med et keton. Dermed beskyttes fosteret mot den veksthemmende effekten av kortisol fra binyrene.

Organer som trenger kortisol for å modnes, som f.eks. lever og lunge, omdanner lokalt kortison til kortisol ved hjelp av enzymet 11-ketosteroid reduktase. Etter fødselen endres forholdet mellom kortison og kortisol.

Se også hormoner.

Kortison har utstrakt medisinsk bruk, først og fremst hos pasienter som ikke selv produserer binyrebarkhormon, men også ved mange forskjellige sykdommer, blant annet revmatiske sykdommer, astma, hudsykdommer, øyesykdommer. Kortison ble isolert i 1936 og første gang anvendt i medisinen i 1949.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg