Frederik Holsts avhandling
Frederik Holsts avhandling om radesyke var den første avhandlingen som ble forsvart for en doktorgrad i Norge.
Universitetsbibliotekets fotoavdeling.

Radesyke var en sårdannende, smittsom sykdom som opptrådte i Sør-Norge på 1700–1800-tallet. Sykdommen finnes ikke lenger, og det har i ettertiden vært en del diskusjon om hvordan sykdomsbetegnelsen skal forstås.

Faktaboks

Etymologi
av norsk dialekt rade, ‘stygg’

Trolig inngikk flere av vår tids sykdomstilstander i det som ble kalt radesyke. Former for syfilis, spedalskhet og skjørbuk har vært nevnt, men fordi prinsippene i datidens sykdomsinndeling var annerledes, er det umulig i dag å vite eksakt hva radesyke var. Navnet på sykdommen kommer antageligvis fra det gammelnorske rada, som betyr stygg eller ond.

Forekomsten av radesyke på Sørlandet på 1700-tallet var foranledningen for bygging av flere spesialiserte radesykehus, som regnes som de første kurative medisinske institusjoner i Norge.

Den norske legen Frederik Holst tok doktorgraden på en avhandling om radesyken i 1817. Dette var den første avhandlingen som ble forsvart for en doktorgrad i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg