skjørbuk

Skjørbuk er en sykdom som skyldes C-vitaminmangel. Lidelsen ytrer seg som en form for anemi med slapphet, blødende tannkjøtt, tannløsning og generell blødningstendens. Skjørbuk karakteriseres ved nedsatt bindevevsdannelse, som medfører blant annet langsom sårtilheling og blødninger i hud, muskler og indre organer.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt skyrbjúgr
Også kjent som
skorbut

Død kan inntreffe på grunn av store blødninger i hjernen eller hjertemuskelen. Knoklene kan bli deformerte og tennene løsne.

Symptomer kan også sees ved en mildere mangel på vitamin C, for eksempel tretthet og økt infeksjonstilbøyelighet. Anemi er også et vanlig symptom.

Ved infantil skjørbuk (Barlows sykdom) er barnet karakterisert ved blekhet, nedsatt subkutan fettmengde, deformiteter i ekstremitetene og blødninger.

I dag er skjørbuk en sjelden sykdom under våre forhold. I vestlige land er enkelte tilfeller registrert, blant annet blant eldre som har en svært ensidig kost. Skjørbuk ble særlig beskrevet på 1500–1700-tallet blant sjøfolk under lange reiser.

Den britiske marinelegen James Lind, 1716–1794, viste på midten av 1700-tallet at sitrusfrukter var effektiv behandling mot skjørbuk. Stoffet som kunne hindre og helbrede skjørbuk, ble isolert fra sitronsaft i 1928 og fikk navnet askorbinsyre (antiskorbut).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg