Ras-protein.

Ras-protein. Aktivering av Ras. Ras foreligger i en inaktiv form med GDP bundet. Ved binding av ekstracellulært signalmolekyl (f.eks. en vekstfaktor) til reseptor fosforyleres den cytoplasmatiske halen til reseptoren. Via et adapterprotein medfører dette binding av et ras-aktiverende protein som hjelper til med å skifte GDP ut med GTP. Derved blir ras-proteinet aktivert og kan videreføre signalet.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Ras-protein er et viktig protein i en intracellulær signalvei som formidler signaler fra spesielle membranreseptorer (reseptor-tyrosinkinaser) til cellekjernen. Signalveien kan stimulere cellen til deling, og mutasjoner av ras-genet kan gi hyperaktivt ras-protein med ukontrollert celledeling.

Faktaboks

Etymologi
ras av engelsk rat sarcoma, ‘rottesarkom’

Omtrent 30 prosent av alle kreftsvulster hos menneske har mutasjoner i ras-genet. Ras-genet ble først identifisert i en mutert, kreftfremkallende form i sarkomer (en type kreftsvulst) hos rotte, derav navnet.

Ras-proteinet er medlem av en stor familie av GTP-bindende proteiner, hvis aktivitet reguleres av GTP (guanosintrifosfat) og GDP (guanosindifosfat). Ras-proteinet aktiveres ved binding av GTP, som imidlertid raskt hydrolyseres til GDP av ras-proteinet i kombinasjon med GTP-ase-aktiverende proteiner (GAP). Dermed inaktiveres ras-proteinet, inntil GDP skiftes ut med GTP igjen ved hjelp av andre proteiner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg