ras-protein

Ras-protein. Aktivering av Ras. Ras foreligger i en inaktiv form med GDP bundet. Ved binding av ekstracellulært signalmolekyl (f.eks. en vekstfaktor) til reseptor fosforyleres den cytoplasmatiske halen til reseptoren. Via et adapterprotein medfører dette binding av et ras-aktiverende protein som hjelper til med å skifte GDP ut med GTP. Derved blir ras-proteinet aktivert og kan videreføre signalet.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Artikkelstart

Ras-protein er et viktig protein i en intracellulær signalvei som formidler signaler fra spesielle membranreseptorer (reseptor-tyrosinkinaser) til cellekjernen. Signalveien kan stimulere cellen til deling, og mutasjoner av ras-genet kan gi hyperaktivt ras-protein med ukontrollert celledeling.

Faktaboks

Etymologi
ras av engelsk rat sarcoma, ‘rottesarkom’

Omtrent 30 prosent av alle kreftsvulster hos menneske har mutasjoner i ras-genet. Ras-genet ble først identifisert i en mutert, kreftfremkallende form i sarkomer (en type kreftsvulst) hos rotte, derav navnet.

Ras-proteinet er medlem av en stor familie av GTP-bindende proteiner, hvis aktivitet reguleres av GTP (guanosintrifosfat) og GDP (guanosindifosfat). Ras-proteinet aktiveres ved binding av GTP, som imidlertid raskt hydrolyseres til GDP av ras-proteinet i kombinasjon med GTP-ase-aktiverende proteiner (GAP). Dermed inaktiveres ras-proteinet, inntil GDP skiftes ut med GTP igjen ved hjelp av andre proteiner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg