Sarkom er en gruppe kreftsvulster som utvikles i kroppens mesenkym, for eksempel i bindevev, benvev, bruskvev, muskulatur og fettvev. Noen eksempler på sarkomer er Ewings sarkom, liposarkom og osteosarkom.

Samlet er det mellom 100 og 200 nye tilfeller av sarkom årlig i Norge. Det finnes over 20 forskjellige sarkomformer, og alle er relativt sjeldne. Årlig diagnostiseres fra noen få til noen titalls nye tilfeller av hver type i Norge. Sarkomer har en tendens til å opptre hos yngre personer, men kan sees hos pasienter i alle aldersgrupper.

Sarkom utviklet i benvev eller brusk vil vanligvis gi symptomer i form av smerte, eventuelt hevelse omkring knokkelen. Av og til oppdages svulsten når det skjer et benbrudd i et knokkelområde som er svekket av svulsten. Sarkom i kroppens bløtdeler, som for eksempel muskulatur eller fettvev, viser seg oftest i form av hevelse. Graden av smerte og andre symptomer avhenger av hvor på kroppen og hvor i vevet svulsten sitter, og hvor raskt den vokser.

Det er stor variasjon i veksthastighet og spredningstendens både innenfor hver sarkomgruppe og mellom gruppene. Spredning av sarkom kan skje både lokalt, til lymfeknuter som drenerer primærsvulstområdet, og via blodbanen til lunger og andre organer.

Diagnosen stilles ved mikroskopisk analyse av vevsprøve (biopsi) fra sarkomet.

Behandling er sterkt avhengig av type sarkom, lokalisering av primærsvulst og eventuell spredning, samt pasientens alder. Generelt sett vil barn og unge oftest behandles med cellegift (cytostatika) og kirurgi, mens det hos voksne legges størst vekt på kirurgisk behandling, eventuelt supplert med strålebehandling. Valg av eventuell cytostatikabehandling hos voksne og eldre er avhengig av sarkomtype, utbredelse av sykdommen og andre faktorer. Sarkombehandling er sentralisert til regionsykehus.

Prognosen varierer mye fra pasient til pasient og avhenger blant annet av sarkomtype, utbredelse av sykdommen på diagnosetidspunktet og pasientens alder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.