Membranreseptor er en reseptor som befinner seg i cellemembranen. Membranreseptorer er vanligvis proteiner som går én eller flere ganger gjennom cellemembranen, såkalt transmembrane reseptorer.

Faktaboks

Uttale
membrˈanreseptor
Etymologi
av membran og latin receptor, ‘mottager’

Mange membranreseptorer endrer fasong, ofte beskrevet som konformasjon, ved binding av signalstoff. Endringene påvirker på ulikt vis den delen av reseptoren som er på cellens innside, og igangsetter nye signaler inni cellen. Se intracellulær signaloverføring.

Typer

Membranreseptorer kan inndeles i to hovedtyper basert på hvor raskt de fremkaller en respons i målcellen, og hvor lenge denne responsen varer.

Metabotrope membranreseptorer virker sakte og involverer flere ledd. Når et signalstoff binder til en metabotrop membranreseptor, endres for eksempel genuttrykk, og denne responsen kan vedvare i flere dager.

Det finnes mange ulike metabotrope membranreseptorer, som alle har bindingssete for ulike typer signalstoffer. Eksempler er:

De største gruppene med metabotrope membranreseptorer er G-proteinkoblede reseptorer og enzymkoblede reseptorer.

Ionotrope membranreseptorer virker raskt, og har en enkel mekanisme. Når et signalstoff binder til en ionotrop membranreseptor, åpnes en ionekanal slik at ioner som natrium eller kalium kan strømme inn eller ut av cellen. Slike reseptorer kalles ligandstyrte ionekanaler, og finnes blant annet på muskelceller hvor signalet både må startes og avsluttes raskt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg