Rhinoskopi, undersøkelse av nesen ved hjelp av et instrument. Med tradisjonell metodikk undersøker man den fremre delen av nesen ved hjelp av et nesespekulum (se spekulum) og den bakre delen ved hjelp av et lite speil som man fører gjennom munnhulen til svelget. For å få plassert speilet i riktig posisjon bak området ved drøvelen, klemmer man tungen ned med en spatel. I begge tilfeller er lyskilden en pannelampe festet til undersøkeren.

En mer moderne metode er å bruke et fiberoptisk instrument, stivt eller fleksibelt, hvor lyskilden er innebygd. De stive instrumentene er vinklet fra 0 til 70 grader slik at man f.eks. kan inspisere utførselsgangene for bihulene. Undersøkelsen blir gjort etter at man har gitt pasienten lokalbedøvelse kombinert med et slimhinneavsvellende medikament, slik at plassforholdene i nesen blir gode.

Man bruker også fiberoptiske instrumenter når man skal operere i nesen, f.eks. når man skal fjerne polypper eller skaffe tilstrekkelig åpning til bihuler. Se også endoskopi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.