Rom-retningsvansker er problemer med å sette sammen deler til en helhet og å utføre handlinger i rommet. Dette er et kognitivt utfall som viser seg ved at personen har vansker med å manipulere gjenstander i forhold til hverandre eller utføre handlinger i rom. Mye av det vi gjør i det daglige er avhengig av at vi kan forholde oss til det romlige.

Faktaboks

Også kjent som
visuokonstruktive vansker

En person med rom-retningsvansker har vansker med å oppfatte forholdet mellom egen kropp og rommet omkring, kroppsdelenes innbyrdes forhold og det å holde styr på høyre og venstre. Problemer med avstandsbedømmelse kan vise seg ved at personen ikke klarer å gripe glasset som står på bordet eller heller kaffen utenfor koppen. De som har slike problemer, kan sette seg helt eller delvis utenfor stolen, de kan ha vansker med å kjenne seg igjen i nabolaget og klarer ikke å oppfatte et klesplagg som en tredimensjonal struktur. Dette gjør at en enkel oppgave som å ta på seg en genser, blir vanskelig fordi en ikke oppfatter hva som er foran og bak på plagget, og hvor åpningene til ermene er. Problemer med relasjoner mellom objekter kan vise seg f.eks. ved at de ikke klarer å sette sammen delene på en kaffetrakter, selv om denne er kjent fra før.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg