Sæddrepende middel eller spermatocid er et sæddrepende stoff i form av krem, gel, skum eller vagitorier som innføres i skjeden før samleie for å hindre graviditet.

Faktaboks

Også kjent som
spermicid middel

Sæddrepende midler er ikke lenger i salg i Norge.

Historikk

Den første som laget et prevensjonsmiddel med sæddrepende virkning, var den britiske farmasøyten W. J. Rendell, som 1885 fremstilte vagitorier laget av oppløselig kakaosmør som inneholdt kininsulfat. Disse vagitoriene ble solgt uforandret i Storbritannia inntil 1960.

Innhold

En rekke kjemiske forbindelser som virker sæddrepende, kan brukes i sæddrepende midler. Felles for dem er at de har lav pH. Alle sæddrepende midler som har vært i salg i Norge i moderne tid, har inneholdt samme stoff: nonoxynol-9.

Bruksmåte

Sæddrepende midler skal føres inn i skjeden 10–15 minutter før samleie. Kremene og gelene skal brukes sammen med pessar eller kondom. Skum og vagitorier kan brukes alene. Sikkerheten er forholdsvis lav når de brukes alene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg