Pessar
Tidligere måtte den enkelte kvinne få tilpasset pessar hos gynekolog. Nå får man kjøpt utgaver som passer de fleste (bildet).
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Pessar er et prevensjonsmiddel i form av en skål av tynn silikon, som fungerer ved at det dekker livmorhalsen som et lokk. Man fører pessaret inn langs fremre skjedevegg til det dekker livmorhalsen. Dette hindrer sædcellene i å nå livmorhalsen og dermed å svømme videre gjennom livmoren og opp til egglederen. Slik hindrer pessaret befruktning.

Faktaboks

Uttale
pessˈar
Etymologi
av gresk pessos, ‘oval stein’
Også kjent som

engelsk diaphragm

Bruk

Pessaret skal settes inn tidligst to timer før samleie. Man må kjenne etter at livmorhalsen er dekket av pessaret. Pessaret må sitte på plass i minst seks timer etter samleie.

Pessaret skal brukes sammen med en prevensjonsgele som inneholder blant annet melkesyre. Dette skal gi en viskositet som hindrer sædcellene i å svømme. Gelen har også lav pH, som vil gjøre at sædceller ikke overlever i skjeden. Dette er ikke en sæddrepende krem, det er ikke lenger å få kjøpt i Norge.

Pessar som finnes på markedet i Norge i dag er i silikon og trenger ingen tilpasning eller måling slik man måtte med pessar før i tiden.

Tidligere bruk

Tidligere fikk man kjøpt pessar i Norge med en tykkere kant med en stålfjær inni. Denne skulle brukes sammen med et sæddrepende middel, og måtte tilpasses den enkelte kvinne hos gynekolog.

Sikkerhet

Pessar har en pearl indeks på 17,8.

Fordeler

I likhet med kondom har pessar ingen spesielle bivirkninger.

Ulemper

Det krever høy motivasjon å bruke pessar, og det er mer tungvint i bruk enn kondom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Hannah Lærum

Hei!
I denne artikkelen står det "Bruken er etter hvert blitt så liten at verken pessar eller sæddrepende krem er å få kjøpt i Norge lenger." - dette er, så vidt jeg kan se, ikke riktig da både pessar og gel som hindrer sædceller i å svømme selges i norske apoteker.

svarte Siri Kløkstad

Hei!
Denne artikkelen er litt gammel, og jeg skal revidere den!
Slik det er nå kan man helt riktig får kjøpt en ny type pessar, men sæddrepende krem er ikke å få kjøpt i Norge. Les gjerne artikkelen.
Mvh Siri Kløkstad

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg