skrøpelighet

Skrøpelighet er et begrep som brukes mye i geriatrisk medisin, fordi det kan si noe om hvordan det går med en skrøpelig person om han eller hun blir syk. Skrøpelighet er ikke det samme som sykdom.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk: frailty

Det fins ulike definisjoner av skrøpelighet, for eksempel at en skrøpelig person er en som biologisk sett er eldre enn hva den kronologiske alderen skulle tilsi, eller at en skrøpelig person har en kortere forventet levetid enn en jevnaldrende person. En mer omfattende definisjon av skrøpelighet er at personen som er skrøpelig har redusert motstandskraft mot sykdom på grunn ev reduserte reservekrefter i ulike organer, eller har redusert immunforsvar, eller har redusert homeostase, noe som fører til komplikasjoner ved sykdom eller at bivirkninger av legemidler lettere oppstår.

En annen måte å definere skrøpelig person på er å beskrive spesifikke kjennetegn. En slik definisjon, som for eksempel kan forutsi økt risiko for død innen et tidsintervall på sju år, er om en har tre av følgende fem kjennetegn:

  • lavt fysisk funksjonsnivå
  • redusert gripestyrke
  • følelse av utmattelse
  • redusert ganghastighet
  • utilsiktet vekttap

Skrøpelighet kan også operasjonaliseres ved å definere at tilstanden er kjennetegnet ved redusert evne til å utføre dagliglivets vanlig aktiviteter, ha kognitive problemer, være deprimert, underernært og bruker mange legemidler. En slik definisjon kan anvendes til å vurdere risiko for komplikasjoner etter operasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg