Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

geriatri

Artikkelstart

Geriatri er læren om sykdommer som opptrer i forbindelse med alderdommen og individets aldring, det vil si at aldring er en vesentlig risikofaktor til at sykdom oppstår. Det betyr i hovedsak sykdommer som opptrer med økt hyppighet i alderen over 70–75 år, for eksempel Alzheimers sykdom.

Faktaboks

Uttale
geriatrˈi
Etymologi
av gresk geras, ‘alderdom’, og iatreia, ‘helbredelse’

Innenfor det geriatriske fagfeltet er man spesielt opptatt av ikke bare å diagnostisere og behandle selve sykdommen, men også den funksjonssvikt som sykdommen fører til hos den aldrende.

Geriatriske sykdommer

Ettersom man blir svekket på grunn av alderdom, vil mange sykdommer som opptrer hos den aldrende føre til funksjonstap, ikke bare knyttet til det organet som er sykt, men hele individet. Ved alvorlig sykdom opptrer mange ganger forvirring, det vil si delirium, angst og depresjon, urininkontinens og ustøhet med falltendens. Tilfriskningstiden (rekonvalesenstiden) er ofte forlenget, og gamle mennesker med alvorlig sykdom trenger derfor ofte lengre tid å komme seg enn yngre.

Typiske geriatriske sykdommer er hjerneslag, demenssykdommer som Alzheimers sykdom, Parkinsons sykdom, hjerte-karsykdommer, slitasjesykdommer og sykdommer i støtte- og bevegelsesapparatet, ofte brudd i store knokler som lårhalsen.

Legespesialitet

Geriatrisk medisin er en egen spesialitet for leger, som da kalles geriatere. Sykepleiere kan også videreutdanne seg i geriatri.

Geriatri er et tverrfaglig fagområde hvor både leger, sykepleiere, ergo- og fysioterapeuter samarbeider om diagnostikk, behandling og rehabilitering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg