Geriatri er læren om sykdommer som opptrer i forbindelse med individets aldring etter ca 65-årsalder, og omfatter i klinisk praksis de problemer som ikke andre helsepersonell og eldreomsorgen på lavere nivå klarer å løse.

Faktaboks

Uttale
geriatrˈi
Etymologi
av gresk geras, ‘alderdom’, og iatreia, ‘helbredelse’

Internasjonalt deler man gjerne geriatriske problemer funksjonelt inn i: «impairment» (organsvikt/svekkelse), «disability» (funksjonstap/uførhetsgrad) og «handycap» (handikap), som reflekterer funksjonstapet på samfunnsnivå. Det finnes egne klassifiseringskoder for disse i samband med geriatrisk forsking. Geriatri omhandler altså i hovedsak sykdommer (og problemer i vid forstand), som opptrer med økt hyppighet i alderen over 65–75 år.

Innenfor det geriatriske fagfeltet er man spesielt opptatt av ikke bare å diagnostisere og behandle selve sykdommen, men også den funksjonssvikt og de problemer som sykdommen fører til hos den aldrende.

Geriatriske sykdommer

Ettersom man blir svekket på grunn av alderdom, vil mange sykdommer som opptrer hos den aldrende føre til funksjonstap, ikke bare knyttet til det organet som er sykt, men hele individet (uførhet/handikap). Ved alvorlig sykdom opptrer mange ganger forvirring, det vil si delirium, angst og depresjon, urininkontinens og ustøhet med falltendens. Tilfriskningstiden (rekonvalesenstiden) er ofte forlenget, og gamle mennesker med alvorlig sykdom trenger derfor ofte lengre tid å komme seg enn yngre.

Typiske geriatriske sykdommer er hjerneslag, demenssykdommer som Alzheimers sykdom, Parkinsons sykdom, hjerte-karsykdommer, slitasjesykdommer som slitasjegikt, og sykdommer i støtte- og bevegelsesapparatet, ofte brudd i store knokler som lårhalsen.

Legespesialitet

I Norge er geriatri en grenspesialitet av generell indremedisin, og spesialistene kalles geriatere. De fleste geriatere i Norge jobber på en geriatrisk seksjon eller geriatrisk avdeling på sykehus, men i økende grad finner man også geriatere på sykehjem. I andre land kan spesialiststrukturen være annerledes, selv om man betegnes som geriater.

Sykepleiere kan også videreutdanne seg innen geriatri.

Geriatri er et tverrfaglig fagområde hvor både leger, sykepleiere, ergo- og fysioterapeuter samarbeider om diagnostikk, behandling og rehabilitering. Ofte samarbeider man (ev. i team) også med sosionomer, logopeder, psykologer, psykiatere med spesiell interesse for alderspsykiatri, for eksempel når det foreligger adferds- og psykiatriske symptomer/forstyrrelser ved demens (APSD).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg