Soyaprotein utgjør omtrent 40 prosent av soyabønnene og er det planteproteinet som kommer nærmest animalsk protein i næringsverdi. Ofte tilsettes den essensielle aminosyren metionin for at sammensetningen skal ligne enda mer. Soyaprotein brukes i produksjon av lim og plast, men har sin største anvendelse i næringsmiddelindustrien. Egenskaper som god løselighet, høy næringsverdi og lav pris gjør at soyaprotein brukes i diettprodukter, melkelignende drikker, til drøying av kjøtt og i en rekke andre matvarer og snacks. Mange vegetarprodukter har et høyt innhold av soyaprotein.

Faktaboks

Uttale
sˈoyaprotein

Matvarer med høyt innhold av soyaprotein er soyadrikk (også omtalt som soyamelk), tofu og soyaburgere. Disse matvarene kan også ha et høyt innhold av flerumettet fett og fiber. Inntak av soyaprotein har blitt assosiert med både positive og negative helseeffekter. Et høyt inntak av soyaprotein har blitt assosiert med reduserte nivåer av hjerteskadelige lipoproteiner, men også med forstyrrelser i kroppens hormonreguleringer, uten at noen av disse effektene kan slås fast med sikkerhet.

Fremstilling

Soyaprotein fremstilles gjennom en prosess med mange steg. Belgen dampbehandles og fjernes fra bønnene. Deretter males bønnene og presses, slik at fettet, soyaolje, kan ekstraheres. Det som er igjen når fettet er borte kalles soyamel og brukes blant annet som fôr til husdyr. Ved videre ekstraksjon fjernes karbohydrater, og dette gir konsentrater av soyaprotein med 70 prosent proteininnhold, og også isolater av soyaprotein, med 90-95 prosent proteininnhold.

Soyaproteinisolatene kan spinnes til fibrer (se fiberprotein). Hovedfraksjonene i soyaprotein er to globuliner (glysinin og faseolin) og to albuminer (legumelin og soyalegumelin).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Dag Andreas Torp

Hvorfor bruker dere (om soyadrikk) 'melkelignende produkter' og 'soyamelk' om hverandre når det visselig heter 'soyadrikk'og det ikke er lov å kalle en soyabasert drikk for 'soyamelk' i Norge? Mvh Dag A Torp

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg