Spesifikk dynamisk virkning er en kortvarig økning i energiomsetning og oksygenopptak i organismen like etter et næringsopptak. Energiomsetningen øker fordi det å fordøye maten og å omsette næringsstoffene i kroppen krever energi, som tapes som varme. Virkningen er vesentlig større ved inntak av proteiner enn ved inntak av karbohydrater og fett, derfor anbefales et større proteinkonsum i enkelte slankeregimer.

Den økte varmeproduksjonen ved inntak av proteiner er i første rekke forårsaket av oksidativ deaminering av aminosyrer i leveren, det vil si avspalting av en eller flere aminogrupper som har den generelle formelen -NH2.

På grunn av den spesifikke dynamiske virkningen bør basalstoffskiftet (basic metabolic rate, BMR) bestemmes minst tolv timer etter siste måltid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg