spesifikk dynamisk virkning

Artikkelstart

Spesifikk dynamisk virkning er en kortvarig økning i energiomsetning og oksygenopptak i organismen like etter et næringsopptak. Energiomsetningen øker fordi det å fordøye maten og å omsette næringsstoffene i kroppen krever energi, som tapes som varme. Virkningen er vesentlig større ved inntak av proteiner enn ved inntak av karbohydrater og fett, derfor anbefales et større proteinkonsum i enkelte slankeregimer.

Den økte varmeproduksjonen ved inntak av proteiner er i første rekke forårsaket av oksidativ deaminering av aminosyrer i leveren, det vil si avspalting av en eller flere aminogrupper som har den generelle formelen -NH2.

På grunn av den spesifikke dynamiske virkningen bør basalstoffskiftet (basic metabolic rate, BMR) bestemmes minst tolv timer etter siste måltid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg