spesifikk dynamisk virkning

Spesifikk dynamisk virkning, kortvarig økning i energiomsetning og oksygenopptak i organismen like etter et næringsopptak. Noe av energien i næringsstoffene blir som følge av dette ikke direkte utnyttet i kroppen, men tapes som varme. Virkningen er vesentlig større ved inntak av proteiner enn ved inntak av karbohydrater og fett, en grunn til at det anbefales stort proteinkonsum i enkelte slankeregimer. Den økte varmeproduksjonen er hovedsakelig forårsaket av oksidativ deaminering (dvs. avspalting av en eller flere aminogrupper som har den generelle formelen -NH2) av aminosyrer i leveren. Hormoner, som f.eks. adrenalin og tyroksin, kan også øke metabolismen og varmeproduksjonen i hvile.

For hver mol O2 som er forbrukt, blir 480 kJ energi frigjort.

Oksygenets energiekvivalent

Oksygenets energiekvivalent varierer med kostholdets sammensetning. For karbohydrater er verdien 21,4 kJ per liter oksygen (STPD). På grunn av den spesifikke dynamiske virkningen bør basalstoffskiftet (basic metabolic rate, BMR) bestemmes minst 12 timer etter siste måltid.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg