Basalstoffskiftet er energiomsetningen under faste og i fullstendig hvile. Basalstoffskiftet representerer den energien som kreves for å holde livsfunksjonene ved like (kretsløp, respirasjon). Det kan måles ved at man måler forbruk av oksygen i hviletilstand.

Faktaboks

Uttale
basˈalstoffskiftet
Også kjent som

standardstoffskiftet, engelsk basal metabolic rate, BMR

Basale betingelser

Basalstoffskifte er den mengde energi organismen omsetter per tidsenhet under bestemte, såkalte basale, betingelser. Disse betingelser omfatter at målinger av basalstoffskiftet skal foretas om morgenen, i hvile og avslappet tilstand, 12–18 timer etter siste måltid og med omgivelsestemperatur på omtrent 20 °C. Energiomsetningen øker nemlig under muskelarbeid, i forbindelse med næringsopptak og ved lave så vel som ved høye omgivelsestemperaturer. Basalstoffskiftet er dermed et uttrykk for hvor mye energi som kreves for at de absolutt nødvendige (basale) livsfunksjoner skal opprettholdes.

Oksygenforbruk

Under omsetningen av energien i næringsstoffene bruker organismen oksygen. Basalstoffskiftet beregnes derfor vanligvis ut fra den mengde oksygen som tas opp fra innåndingsluften per tidsenhet. Denne mengden måles med spesielle apparater. Basalstoffskiftet varierer med alder, kjønn, høyde og vekt. For et individ angis det vanligvis som prosent av en gjennomsnittsverdi for individer av samme kjønn og med samme høyde og vekt. Bestemmelse av basalstoffskiftet er viktig for diagnose og vurdering av en del stoffskiftesykdommer, først og fremst sykdommer i skjoldbruskkjertelen, for eksempel thyreotoksikose.

Les mer i Store norske leksikon

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg