basalstoffskiftet

Basalstoffskiftet, energiomsetningen under faste og i fullstendig hvile. Basalstoffskiftet representerer den energien som kreves for å holde livsfunksjonene ved like (kretsløp, respirasjon). Det kan måles ved at man måler forbruk av oksygen i hviletilstand. Kalles også standardstoffskiftet.

Faktaboks

Uttale
basˈalstoffskiftet

Basale betingelser

Basalstoffskifte er den mengde energi organismen omsetter per tidsenhet under bestemte, såkalte basale, betingelser. Disse betingelser omfatter at målinger av basalstoffskiftet skal foretas om morgenen, i hvile og avslappet tilstand, 12–18 timer etter siste måltid og med omgivelsestemperatur ca. 20 °C. Energiomsetningen øker nemlig under muskelarbeid, i forbindelse med næringsopptak og ved lave så vel som ved høye omgivelsestemperaturer. Basalstoffskiftet er således uttrykk for hvor meget energi som kreves for at de absolutt nødvendige (basale) livsfunksjoner skal opprettholdes.

Oksygenforbruk

Under omsetningen av energien i næringsstoffene bruker organismen oksygen. Basalstoffskiftet beregnes derfor vanligvis ut fra den mengde oksygen som tas opp fra innåndingsluften per tidsenhet. Denne mengde måles med spesiell apparatur. Basalstoffskiftet varierer med alder, kjønn, høyde og vekt. For et individ angis det vanligvis som prosent av en gjennomsnittsverdi for individer av samme kjønn og med samme høyde og vekt. Bestemmelse av basalstoffskiftet er viktig for diagnose og vurdering av en del stoffskiftesykdommer, først og fremst lidelser i skjoldbruskkjertelen, for eksempel thyreotoksikose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg