Karbohydrater er en av de tre hovedgruppene energigivende næringsstoffer, sammen med fett og proteiner, og er kroppens hovedkilde til energi. For blant annet hjernen er karbohydrater normalt den eneste energikilden.
Faktaboks
- Etymologi
- av karbo- og gresk hydor, ‘vann’
- Også kjent som
-
kullhydrater (tidligere betegnelse)
Ernæringsmessig kan karbohydrater deles inn i fordøyelige og ufordøyelige. De fordøyelige karbohydratene kommer fra sukkerarter og stivelse, brytes ned til monosakkarider og tas opp i tynntarmen.
Kostfiber er et eksempel på karbohydrater som menneskets fordøyelse ikke kan bryte ned.
De er i hovedsak plantebaserte matvarer som er karbohydratrike, som korn, frukt, bær og grønnsaker. Men meieriprodukter kan også inneholde betydelige mengder karbohydrater i form av sukkeret laktose.
Karbohydratene er bygd opp av grunnstoffene karbon, oksygen og hydrogen. De har like mange atomer av karbon og oksygen, men dobbelt så mye hydrogen. Karbohydrater deles inn i grupper etter hvor store og komplekse molekyler de er – fra de enkleste monosakkaridene, som inngår i det som kalles sukkerarter, til polysakkarider, som består av flere monosakkarider.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.