Stemmebånd

Stemmebåndene forandrer seg i løpet av puberteten, som resulterer i en mørkere stemme. Til venstre: Strupen sett fra siden. Til høyre: Forskjellige posisjoner av stemmebåndene.

Av /NTB Scanpix ※.

Stemmeskifte er skiftet til en fyldigere og dypere stemme som skjer i løpet av puberteten. Stemmens tonehøyde og klang er kjønnskarakterer.

Skiftet er mest uttalt hos gutter. Hos kvinner ligger den gjennomsnittlige tonehøyden høyere enn hos menn.

I puberteten vokser strupehodet raskt, og hos guttene blir stemmebåndene en og en halv ganger lengre. Samtidig forandres stemmens preg. Forandringen er størst like før strupehodet begynner å vokse, og hele utviklingen varer stort sett fra 10 til 14 måneder.

Gjennomsnittlig synker stemmens tonehøyde med åtte halvtoner. I en overgangsperiode har den en tilbøyelighet til å fare opp og ned mellom to stemmeleier (parafoni), mellom den normale brysttoneskalaen og en høy falsettskala. I løpet av stemmeskiftet kan det inntreffe heshet som varer i flere måneder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg