Steptolysin S produserende S. pyogenes.

Streptolysin S-produserende S. pyogenes. Det hemolytiske enzymet streptolysin S ødelegger røde blodceller, noe som kan sees som klare soner rundt bakteriekoloniene i blodagaren.

Streptolysin er et toksin som produseres av enkelte typer streptokokker.

Faktaboks

Uttale
streptolysˈin

Streptolysiner produseres av de fleste stammer av arten Streptococcus pyogenes. Denne bakterien kan forårsake overflatiske og invasive infeksjoner.

To typer

Det finnes to typer streptolysiner; streptolysin O og streptolysin S. De fungerer som enzymer, og bryter ned cellemembranen hos vertscellene slik at de dør. Streptolysin er et hemolysin, det vil si et stoff som kan ødelegge røde blodceller.

Streptolysin O

Streptolysin O er et hemolysin som er oksygen-labilt, det vil si at det inaktiveres når oksygen er tilstede. Det er antigenetisk, og antistoffet som produseres mot det, kalles antistreptolysin O.

Streptolysin S

Streptolysin S er et hemolysin som er oksygen-stabilt, det vil si det ikke inaktiveres av oksygen. Dette toksinet fører derfor til en hemolytisk sone rundt kolonier av S. pyogenes som vokser på blodagar. Dette er en egenskap som brukes som et tidlig trinn i identifisering av infeksjoner med S. pyogenes.

Historikk

Allerede i 1895 ble det observert at streptokokkbakterier kunne hemolysere røde blodceller. Det var Earl W. Todd som differensierte de to enzymene på midten av 1930-tallet, og ga dem navnene streptolysin S og streptolysin O.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg