Store norske leksikon

streptokokker

Streptokokkbakterier

/National Institute of Allergy and Infectious Diseases, National Institutes of Health. CC BY NC 2.0

Streptokokker, stor og svært variert gruppe av grampositive kokker (runde bakterier).

De fleste streptokokkartene er uskadelige. Mange arter lever som harmløse snyltere i munnhulen, nesesvelgrommet eller tarmen. En del danner melkesyre, og Streptococcus lactis er den viktigste årsaken til at melk blir sur.

Et mindre antall arter hører til de farligste sykdomsfremkallende bakteriene (streptokokkinfeksjon).

Streptokokkene deles inn i tre hovedtyper basert på deres hemolyse-evne: α-hemolytiske, β-hemolytiske og non-hemolytiske streptokokker. De β-hemolytiske streptokokkene kan videre deles i 19 serogrupper (såkalt Lancefields gruppering A–T) på grunnlag av antigener (M-proteiner) i celleveggen. I gruppe A, B, C, F og G finnes langt de fleste streptokokkartene som angriper mennesket, og blant disse er det gruppe A og B som er viktigst. Slik inndeling er av stor betydning når man skal identifisere sykdomsfremkallende bakterier og kartlegge smitteveier under epidemier.

Streptokokker har en tendens til å klumpe seg sammen i kjeder, derav navnet. De har en diameter på ca. 1 μm og kan vokse anaerobt. De fleste vokser ved 30–37 °C, men enterokokker kan vokse ved 45 °C og overleve mer enn 1 time ved 60 °C. Ved dyrking på blodagar kan noen streptokokker forårsake full hemolyse (oppløsning av røde blodceller, såkalt β-hemolyse), mens andre streptokokker kan gi delvis hemolyse (α-hemolyse) eller ingen hemolyse. De β-hemolytiske koloniene er omgitt av en klar sone, hvor alle de røde blodcellene er gått helt i oppløsning. Omkring kolonier av α-hemolytiske streptokokker blir det dannet en smal grønn sone av misfargede, delvis oppløste røde blodceller. Omkring de non-hemolytiske koloniene forblir blodcellene uskadde.

Gruppe A-streptokokker produserer et stort antall enzymer som gjør dem i stand til å bryte ned vev og spre seg raskt i organismen. Blant de viktigste enzymene er 1) streptolysinene (streptolysin O og S), som hemolyserer røde blodceller uavhengig av komplement, og dreper hvite blodceller, 2) streptokinase, som oppløser koagulert blod, og 3) hyaluronidase, som bryter ned bindevev. Noen grupper A-streptokokker danner eksotoksiner som er assosiert med skarlagensfeber m.m. Genene for disse eksotoksinene finnes i en bakteriofag. Bare bakterier som har bakteriofagen, kan gi skarlagensfeber.

Navn Serogruppe Forekomst
β-hemolytiske streptokokker
Slekten Streptococcus:
S. pyogenes A mennesker («kjøttetende» bakterie)
S. agalactiae B kveg, mennesker
S. equi C hest
S. zooepidemicus C dyr
S. equisimilis C dyr, mennesker
S. dysgalatiae C, G, L kveg
S. canis G dyr, mennesker
α-hemolytiske streptokokker
Streptokokker i munnhulen:
S. milleri-gruppen -, F, A, C, G mennesker
S. mitis -, K, O, M mennesker
S. mutans -, E mennesker
S. oralis - mennesker
S. sanguis H, W, - mennesker
S. pneumoniae - mennesker, dyr (pneumokokker)
Andre enterokokklignende bakterier:
S. bovis D kveg
Slekten Enterococcus:
E. faecalis*) D mennesker
E. faecium D mennesker

*) kan være β-hemolytisk

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.