Sveising
Elektrisk lysbuesveising med elektrode. Det er viktig å bruke korrekt verneutstyr ved sveising.

Sveising kan føre til både akutte og kroniske helseskader. De fleste akutte skadene er knyttet til gassutvikling, mens de fleste kroniske skadene er knyttet til det finfordelte støvet som utvikles under sveising.

Akutte helseskader

Akutte forgiftninger forekommer i forbindelse med at det utvikles karbonmonoksid, nitrøse gasser eller ozon under sveisingen. Karbonmonoksid og nitrøse gasser oppstår bare når det er karbon eller nitrogen til stede i elektrodematerialet. I Norge er det karbonmonoksidforgiftning som forekommer hyppigst, og hvert år forekommer det alvorlige forgiftninger. Ozon forekommer mest i forbindelse med sveising på blankt stål og aluminium, men fører sjelden til alvorlige forgiftninger.

Ultrafiolett stråling kan gi sveiseblink, det vil si at det overflatiske cellelaget på øynenes hornhinne og bindehinne blir skadet.

Kroniske skader

Kroniske skader har vært kjent lenge. I 1930-årene så man i Norge enkelte tilfeller av siderose, som man mente skyldtes avleiring av jernoksid i lungene. Lungesykdommene kronisk bronkitt og emfysem har i flere undersøkelser vist seg å forekomme hyppigere blant sveisere enn blant andre sammenlignbare grupper.

Ettersom sveisere som sveiser på syrefast stål eksponeres for både nikkel og seksverdige kromforbindelser, særlig de som sveiser med dekkede elektroder, har man mistanke om at disse sveiserne utsettes for større risiko for å få lungekreft enn andre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg