sveising - helseskader

Sveising kan føre til både akutte og kroniske helseskader. De fleste akutte skadene er knyttet til gassutvikling, mens de fleste kroniske skadene er knyttet til det finfordelte støvet som utvikles under sveising. Akutte forgiftninger forekommer i forbindelse med at det utvikles karbonmonoksid, nitrøse gasser eller ozon under sveisingen. Karbonmonoksid og nitrøse gasser oppstår bare når det er karbon eller nitrogen til stede i elektrodematerialet. I Norge er det karbonmonoksidforgiftning som opptrer hyppigst, og hvert år forekommer det alvorlige forgiftninger. Ozon forekommer mest i forbindelse med sveising på blankt stål og aluminium, men fører sjelden til alvorlige forgiftninger.

Kroniske skader har vært kjent lenge. I 1930-årene så man i Norge enkelte tilfeller av siderose, som man mente skyldtes avleiring av jernoksid i lungene. Kronisk bronkitt og emfysem har i flere undersøkelser vist seg å forekomme hyppigere blant sveisere enn blant andre sammenlignbare grupper.

Ultrafiolett stråling kan gi sveiseblink, dvs. at det overflatiske cellelaget på øynenes hornhinne og bindehinne blir skadet.

Ettersom sveisere som sveiser på syrefast stål eksponeres for både nikkel og seksverdige kromforbindelser, særlig de som sveiser med dekkede elektroder, har man mistanke om at disse sveiserne utsettes for større risiko for å få lungekreft enn andre.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg