Tverrsnitt av to typer bronkier
Denne figuren viser et skjematisk tverrsnitt av en frisk bronkie (øverst til venstre) og en bronkie som er preget av bronkitt (nederst til høyre). Den syke bronkien viser hevelse i veggen og er delvis tiltettet med slim.
Av /Shutterstock.
Bronkier.

Bronkier. Luftrøret med bronkiene sett forfra. Legg merke til at den høyre (til venstre på bildet) er kortere og står mer steilt enn den venstre.

Av /KF-arkiv ※.

Bronkitt er en luftveissykdom hvor det er betennelse i bronkiene. Betennelsen kan være enten akutt eller kronisk.

Faktaboks

Uttale
bronkˈitt

Akutt

Akutt bronkitt forårsakes oftest av infeksjoner med virus. Bakterielle infeksjoner er sjeldnere. Akutt bronkitt opptrer gjerne i forløpet av en forkjølelse. Hoste, av og til med slim, er det mest fremtredende symptomet.

Tilstanden går vanligvis over uten behandling, kun unntaksvis er det grunn til å behandle med antibiotika. Da må tilstanden skyldes en infeksjon med bakterie.

Kronisk

Kronisk bronkitt defineres som hoste med slim i tre måneder årlig i to påfølgende år. Tilstanden er i de fleste tilfeller forårsaket av røyking, og symptomene vil vanligvis avta dersom en slutter å røyke.

Ved kronisk bronkitt kan bli obstruktiv, det vil si at den i tillegg til de øvrige symptomene er ledsaget av tung pust. Slik kronisk obstruktiv bronkitt er en del av kols (kronisk obstruktiv lungesykdom).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg