syndesmose

Syndesmose. Bindevevet som forbinder knoklene tibia og fibula, membrana interossea, er et eksempel på en syndesmose.

Av /KF-arkiv ※.

Syndesmose er en forbindelse mellom to ben som holdes sammen med fibrøst bindevev. Det finnes ingen leddhule, og det blir dermed et uekte og nokså ubevegelig ledd. Forbindelsen mellom leggbeinet (fibula) og skinnebeinet (tibia) ned mot ankelen består av en slik syndesmose - her kalt membrana interossea.

Faktaboks

Uttale
syndesmˈose
Etymologi
av syn-, gresk desmos, ‘rem, bånd’, og -osis, ‘tilstand, sykdom’
Også kjent som

junctura fibrosa

Dersom ankelsyndesmosen skades (ryker) blir ankelgaffelen «slarkete». Dette vil føre til rask utvikling av post-traumatisk artrose. Syndesmoseskader i ankelen behandles derfor vanligvis kirurgisk, ved at syndesmoseleddet stabiliseres inntil syndesmosen har grodd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Karianne Berg

Er ikke dette bildet litt upresist? Såvidt jeg forstår, er det forskjell på interrossus-membranen og syndesmoseligamentene. Jeg kunne tenke meg et bilde mer slik som dette: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRahUF87sWGgHkIQAx7wRN6M2N9YvMKelCb8ISexNJT_w&s

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg