leggbeinet

Venstre leggben (fibula), sett halvt bakfra.
Fibula
Av .

Artikkelstart

Leggbeinet er den ytterste og tynneste av leggens to rørknokler (se beinet). Den har et nærmest trekantet tverrsnitt og omtrent samme lengde som skinnebeinet, som det er festet til oppe og nede.

Faktaboks

Også kjent som
fibula

Knokkelens øverste hode (caput fibulae), som kan kjennes under huden på utsiden under kneet, er festet til skinnebeinet med et stramt, ekte ledd (amfiartrose). Den nedre fortykkede enden (malleolus lateralis), som kan føles som den ytre ankelknoken, er også forbundet med skinnebeinet, men her ved et uekte ledd (syndesmose). Mellom de to beina er det utspent en stiv bindevevsmembran (membrana interossea), og leggbeinets bevegelighet i forhold til skinnebeinet er derfor ubetydelig.

Foruten å være feste for muskulatur til utsiden av foten, bidrar leggbeinet til å stabilisere ankelleddet (articulatio talocruralis) og gi det støtte på utsiden, ved at det sammen med skinnebeinet griper om vristbeinet (talus, se foten) som en gaffel.

På grunn av leggbeinets spinkle bygning og utsatte posisjon, oppstår det ikke sjelden brudd, både ved direkte traumer og ved vridninger, for eksempel ved fall på ski. Vridninger av foten kan forårsake avrivning av leggbeinets båndforbindelser med vrist- eller hælbeinet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg