Syneki, betyr en sammenvoksning og brukes særlig om sammenvoksninger i øyet.

Faktaboks

Uttale
synekˈi
Etymologi
av gresk synekheia, ‘sammenheng, sammenvoksning’

Bakre syneki er en sammenvoksning av pupillkanten til øyelinsens forflate. Denne tilstanden ser man hyppig ved regnbuehinnebetennelse (uveitt), se også seclusio pupillae.

Fremre syneki er en sammenvoksning mellom regnbuehinnen og hornhinnen. Man kan se tilstanden blant annet etter en perforerende skade i hornhinnen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Grete Eng

Barnebarnet mitt var hos øyelege i dag. Han er snart 8 mnd. og vi fikk beskjed at han hadde en øyesykdom som heter Syneki. Legen mente dette kunne komme av en betennelse han har. Gutten vår er veldig sen med mange ting, han sitter ikke og tar bare de lekene vi gir han. Strekker seg aldri etter noen ting og er veldig anspent i overkroppen. Dette fikk oss til og tenke på at det er en forbinnelse. Han var på Ullevål sist uke å tok mange prøver og skal også til fysioterapeut neste uke. Er det noen som har opplysninger om dette, hilsen Grete

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg