Akutt regnbuehinnebetennelse med bakre synekier
Akutt regnbuehinnebetennelse med bakre synekier, etter drypping med pupilleutvidende dråper
Akutt regnbuehinnebetennelse med bakre synekier etter drypping med pupilleutvidende dråper
Akutt regnbuehinnebetennelse med bakre synekier, etter drypping med pupilleutvidende dråper
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Uveitt er en betennelse i øyet som rammer uvea. Uvea omfatter regnbuehinnen (iris), strålelegemet (corpus ciliare) og årehinnen (choroidea).

Faktaboks

Uttale
uveˈitt
Etymologi
av uvea og gresk -itis, ‘betennelse’

Inndeling

Uveitt deles i fremre, intermediær eller bakre uveitt. Panuveitt er betennelse i alle delene av uvea.

Fremre uveitt er det samme som regnbuehinnebetennelse. Denne rammer ofte bare ett av øynene, har et akutt preg og utgjør 2/3 av alle uveitter.

De intermediære og bakre uveittene har vanligvis et mer kronisk forløp og rammer oftere begge øynene samtidig. Intermediær uveitt omfatter hovedsakelig strålelegemets bakre, flate del (pars plana) og kalles også pars planitt.

Bakre uveitt er en betennelse i årehinnen (choriodea), det vil si uvea bak strålelegemets bakre, flate del.

Årsaker

Den vanligste årsaken til uveitt er en autoimmun reaksjon, det vil si at immunsystemet angriper eget vev. Uveitter kan også skyldes en infeksjon med bakterier, virus eller parasitter.

Autoimmun reaksjon

De fleste tilfellene av uveitt skyldes en immunologisk reaksjon i øyet. Det dreier seg om reaksjoner mellom antigener og antistoffer hvor det frigjøres histamin eller dannes såkalte immunkomplekser i uveas blodårer. I begge tilfellene blir blodåreveggene svært gjennomtrengelige for blodplasma, proteiner og betennelsesceller, som siver ut i vevet (uvea). De immunologiske reaksjonene kan utvikles i tilknytning til infeksjoner andre steder i kroppen enn i øyet.

Autoimmunitet, det vil si at immunsystemet angriper kroppens egne celler, er sannsynligvis en vanlig årsak til uveitt. Det antas for eksempel at antistoffer som dannes mot forskjellige typer bakterier av og til kan angripe uvea. Fenomenet kan forklares ved at proteinene i uvea og bakteriecellenes overflatemolekyler ligner såpass mye, at antistoffene som ble laget mot bakteriene også kan gjenkjenne proteinene i uvea.

Sympatisk oftalmi er en sjelden, men meget alvorlig form for kronisk uveitt i begge øynene og sees etter skade av eller operasjon i ett av dem.

Infeksjoner

Bakterielle betennelser sees oftest i tilknytning til øyeskader hvor det er gått hull på øyeveggen. En sjelden gang skyldes skadene komplikasjon ved øyeoperasjoner eller ved svære hornhinnebetennelser med sårdannelse som bryter igjennom hornhinnen. En bakteriell betennelse i regnbuehinnen vil raskt spre seg til hele øyets indre og vil ofte føre til varig tap av synet. Flere typer virus, for eksempel herpesvirus og cytomegalovirus, kan forårsake chorioretinitt, det vil si betennelse i årehinnen og netthinnen.

Medfødt tilbøyelighet

Noen har en medfødt tilbøyelighet for å utvikle uveitt. Dette gjelder spesielt mennesker med vevstypen HLA-B27, som er veldig hyppig hos personer med ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom). Disse får derfor relativt ofte regnbuehinnebetennelse og gjerne gjentatte ganger.

Generelt gjelder at pasienter med revmatiske sykdommer er mer utsatt for å få uveitt. Man kan se regnbuehinnebetennelse ved Reiters sykdom og hos barn med leddgikt (Stills sykdom). Mer sjelden oppstår regnbuehinnebetennelse ved vanlig leddgikt hos eldre mennesker. Ved de to sistnevnte tilstandene er betennelsen ofte kronisk. Også personer med sarkoidose har økt risiko for kronisk uveitt.

Kroniske sykdommer

Man kan også se kronisk uveitt i tilknytning til kroniske infeksjonssykdommer som for eksempel tuberkulose, syfilis og toksoplasmose. Enkelte kreftformer som for eksempel lymfom og leukemi kan også debutere med en uveitt.

Utredning

Det er vanligvis ikke nødvendig med utredning av eventuelle bakenforliggende årsaker ved ukompliserte, akutte regnbuehinnebetennelser. Men slik utredning skal gjøres hvis betennelsen:

  • får et kronisk forløp med varighet over tre måneder
  • omfatter begge øynene
  • gjelder barn
  • er en bakre uveitt

Komplikasjoner og prognose

Ved tidlig behandling helbredes akutt regnbuehinnebetennelse vanligvis i løpet av noen uker. Tilstanden går sikrest og raskest tilbake hvis pasienten tar det med ro og unngår sterkt sollys den første tiden. Noen pasienter kan i en årrekke være plaget av stadig oppblussende regnbuehinnebetennelser. Langtidsprognosen er likevel meget god for de aller fleste med slike betennelser.

Ved kronisk uveitt kommer det derimot oftere komplikasjoner i form av grå stær, grønn stær og væskeopphopning i netthinnens skarpsynsområde (cystisk makulaødem) slik at man også må behandles for dette. I sjeldne tilfeller vil en vedvarende betennelse i regnbuehinnen og strålelegemet føre til at kammervannsproduksjonen opphører slik at øyet skrumper (såkalt ftiseutvikling) og blir blindt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg