Store norske leksikon

regnbuehinnen

Blå regnbuehinne av Bryan Jones. CC BY NC ND 2.0

Regnbuehinnen er en tynn membran som deler det fremre hulrommet i øyet foran glasslegemet (corpus vitreum) i to deler, nemlig fremre og bakre øyekammer. I ytterkantene går regnbuehinnen over i fremre del av strålelegemet (corpus ciliare) som igjen går over i årehinnen (chorioidea). Til sammen utgjør disse tre strukturene uvea. Sentralt i regnbuehinnen er det en åpning (pupillen), som slipper lysstrålene inn i øyets indre. Alle deler av uvea har stort innhold av celler som danner melanin (melanocytter), og det er disse melaninholdige cellene som begrenser lysspredningen inne i øyet.

Regnbuehinnen er oppbygd av to lag: irisstroma og pigmentbladet.

Irisstroma er det fremste og tykkeste laget og består av løst vev med mange blodkar. Disse blodkarene vanligvis ikke synlige. I dette laget ligger også muskulaturen som påvirker pupillens størrelse: en radiært anordnet muskulatur (musculus dilatator pupillae) som utvider pupillen, og en ringmuskel (musculus sphincter pupillae) som trekker pupillen sammen.

Bak iristroma ligger et tynt pigmentlag / "pigmentbladet", som hindrer lyset i å trenge gjennom regnbuehinnevevet. Dermed kan regnbuehinnen fungere som en blender, som gjør pupillen større (mydriasis) eller mindre (miosis) avhengig av lysmengden som treffer øyet. Pupillens form og lysreaksjon er imidlertid i høy grad også påvirkelig av sykdommer og skader både i og utenfor øyet, likeledes av legemidler.

Regnbuehinnens farge, det vil si øyenfargen, er avhengig av dens innhold av pigmentert celler i irisstroma. Jo flere pigmenterte celler i dette laget (bestemmes av arveegenskapene), jo brunere blir regnbuehinnen. Regnbuehinnens pigmentblad er mørkt brunsvart uansett øyenfarge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.