Blå regnbuehinne
.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Regnbuehinnen er en tynn, farget hinne i øyet. Det er fargen på regnbuehinnen som omtales som øyenfargen.

Faktaboks

Også kjent som

latin iris

Regnbuehinnen deler øyets fremre, væskefylte hulrom foran glasslegemet (corpus vitreum) i to deler:

  • fremre øyekammer (mellom hornhinnen og fremsiden av regnbuehinnen)
  • bakre øyekammer (mellom baksiden av regnbuehinnen og linsen)

Regnbuehinnen utgjør det fargede området mellom den sorte pupillen og øyets hvite senehinne. I ytterkantene går regnbuehinnen over i fremre del av strålelegemet (corpus ciliare), som igjen går over i årehinnen (chorioidea). Til sammen utgjør disse tre strukturene uvea.

Sentralt i regnbuehinnen er det en åpning (pupillen), som slipper lysstrålene inn i øyets indre. Alle deler av uvea har stort innhold av celler som danner melanin (melanocytter), og det er disse melaninholdige cellene som begrenser lysspredningen inne i øyet.

Regnbuehinnens to lag

øyefarge
Øyefargen bestemmes av mengden pigment i regnbuehinnen. Hvis man har lite pigment får man blå eller grønne øyne. Ved mye pigment blir øynene brune.
øyefarge
Av /Shutterstock.

Regnbuehinnen er oppbygd av to lag: irisstroma og pigmentbladet.

Irisstroma

Irisstroma er det fremste og tykkeste laget. Det består av løst vev med mange blodårer. Disse blodkarene er vanligvis ikke synlige. I dette laget ligger også muskulaturen som påvirker pupillens størrelse: en muskel med muskelfibre som går fra sentrum og utover (musculus dilatator pupillae) som utvider pupillen, og en ringmuskel (musculus sphincter pupillae) som trekker pupillen sammen.

Pigmentbladet

Pigmentbladet er det tynne pigmentlaget som ligger bak iristromaet. Dette hindrer lyset fra å trenge gjennom regnbuehinnen. Dermed fungerer regnbuehinnen som en blender, som gjør pupillen større (mydriasis) eller mindre (miosis) avhengig av lysmengden som treffer øyet. Pupillens form og lysreaksjon er imidlertid i høy grad også påvirkelig av sykdommer og skader både i og utenfor øyet, samt av legemidler.

Generelt blir pupillen noe mindre hos eldre personer. Pupillens form og lysreaksjon påvirkes blant annet ved betennelser i fremre del av øyet, fordi regnbuehinnen da vil kunne klebe seg fast til linsens forflate med dannelse av bakre synekier.

Iriskolobom er åpninger i regnbuehinnen som kan være medfødte eller oppstått ved skader eller operasjoner. Ved svært høyt øyetrykk eller høyt intrakranielt trykk vil pupillen kunne bli utvidet og ikke trekke seg sammen når øyet belyses.

Farge

Regnbuehinnens farge, det vil si øyenfargen, er avhengig av dens innhold av pigmenterte celler i irisstroma. Jo flere pigmenterte celler i dette laget, jo brunere blir regnbuehinnen. Regnbuehinnens pigmentblad er mørkt brunsvart uansett øyenfarge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg