Synsvinkel er innen områdene optikk, syn og øyesykdommer vinkelen mellom synslinjene fra øyet til ytterpunktene av det objektet som man fester blikket på. I denne betydning er altså synsvinkel en veldefinert, absolutt størrelse.

I vanlig tale brukes synsvinkel også i mer overført («filosofisk») betydning. Synsvinkel betyr da gjerne at den enkeltes bakgrunn har betydning for hvordan vedkommende ser på et spesifikt emne som er oppe til diskusjon.

Synsvinkelen bestemmer størrelsen av det bildet som dannes av gjenstanden på netthinnen, det vil si gjenstandens tilsynelatende størrelse.

Når avstanden mellom det iakttatte objekt og øyet halveres, vil synsvinkelen dobles.

Siden synsvinkelen avhenger både av gjenstandens størrelse og av avstanden mellom gjenstanden og øyet, trenger man mer enn den tilsynelatende størrelsen for å vurdere hvor stor gjenstanden virkelig er.

Synsvinkelen er en avgjørende faktor når man snakker om øyets synsskarphet (visus), hvor vinkelen beskriver øyets synsmessig oppløsningsevne (evnen til å se to nærliggende punkter som to punkter og ikke bare som ett sammenflytende punkt).

Ved bruk av Snellens synsprøvetavle er en synsvinkel på fem bueminutter til objektets totale størrelse og ett bueminutt til objektets detaljer definert son normalt visus.

I en kikkert vil linser som bryter strålene fra gjenstanden, kunne øke synsvinkelen og derved gi et forstørret synsbilde av objekter som ligger langt unna.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg