tabatière
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Tabatière er en populær-betegnelse på den avlange gropen som kommer til syne på håndens tommelfingerside, litt nedenfor håndleddet når tommelen strekkes kraftig.

Faktaboks

Uttale
-tiær
Etymologi
fransk ‘snusdåse’
Også kjent som
foveola radialis «anatomisk snusdåse»

Gropen ligger mellom senene til de lange musklene som strekker tommelen (musculus extensor pollicis longus og musculus extensor pollicis brevis) på dorsal- eller håndbaksiden. Bunnen i gropen dannes av spolebeinets (se radius) ytterste spiss (processus styloideus) og håndrotens båtbein (os scaphoideum), hvor man også kan kjenne pulsen i arteria radialis.

Snus ble i eldre tider brukt av overklassen og var et kostbart produkt, opprinnelig laget av pulverisert tobakk iblandet forskjellige planteelementer (lycopodium) som ble oppbevart i små skrin av metall. Hensikten var å fremkalle nysing. Man drysset litt av dette pulveret i «tabatièren», snuste det opp i nesen (derav navnet) – og så nøs man bort sykdommen. Det trodde man iallfall den gang. Dagens «snus» har lite til felles med det opprinnelige produktet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg