Røntgenopptak på tannklinikk
Røntgenapparat innstilt for å ta tannrøntgen (bitewing) på pasient. Røntgensensoren er festet i den gule pinnen i pasientens munn.
Røntgenopptak på tannklinikk
Av .
Tannrøntgen- bitewing-bilde
Bitewing-røntgenbilde viser tenner i overkjeven og underkjeven på høyre side. Blå pil: Frisk tannemalje, rød pil: amalgamfylling, grønn pil: komposittfylling, gul pil: kjevebein.
Tannrøntgen- bitewing-bilde

Tannrøntgen er et røntgenbilde av tenner hvor film eller sensor (digital røntgen) er plassert i munnen under eksponering. Ved røntgenundersøkelsen settes sensoren i en holder som pasienten biter på.

Ved vanlige tannhelsekontroller tas to «bitewing»-opptak. Dette opptaket egner seg for diagnostikk av karies og marginal periodontitt.

Røntgenapparater til bruk på tannlegekontor har en rektangulær røntgentube (rørkollimator). Den er tilpasset størrelsen på film eller sensor slik at strålefeltet blir så lite som mulig. Strålingen pasienten utsettes for ved to vanlige tannbilder tilsvarer ca 6 timers naturlig bakgrunnsstråling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg