Peristaltikk

Innholdet i fordøyelseskanalen drives framover av peristaltikk. I tarmen er det glatt muskulatur som trekker seg sammen rett bak tarminnholdet og som slapper av foran tarminnholdet. Dette driver tarminnholdet framover.

Peristaltikk
Av /Shutterstock.

Tarmmotilitet er tarmens bevegelse, tarmens evne til å bevege seg, tarmens bevegelsesmønster. Tarmveggen inneholder to muskellag, et indre sirkulært og et ytre langsgående. Denne muskulaturen er nøye styrt og spiller en viktig rolle i fordøyelsen. I spiserøret lager den peristaltiske bølger som skyver maten nedover. Denne mekanismen er så effektiv at man for eksempel kan stå på hodet og drikke vann. I magesekken sørger fordøyelseskanalens bevegelser for at maten eltes og blandes, før den slippes videre ned i tynntarmen. I tarmen drives tarminnholdet nedover, men innimellom oppstår det frem-og-tilbake-bevegelser som bidrar til fordøyelsesprosessen.

Tarmmotiliteten styres av et sinnrikt nettverk av nervefibrer som er innvevd i tarmveggen, det enteriske nervesystemet. Dette systemet kan fungere alene (autonomt), men påvirkes også av signaler fra sentralnervesystemet. Det er grunnen til at noen kan få diaré når de står under sterkt psykisk press, for eksempel når de skal opp til en viktig eksamen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg