Det enteriske nervesystemet består av et flettverk av nerveceller som ligger i veggen i mage-tarmkanalen i hele dens lengde, samt i galleblæren, bukspyttkjertelen og urinblæren. Det kontrollerer mage-tarmmotorikken, kjertelsekresjonen i fordøyelseskanalen, er en viktig faktor for kroppens kjemiske likevekt (homeostase), og består av et flertall ulike typer av nerveceller med både aktiverende og hemmende synaptiske effekter. Det er en separat enhet i det autonome nervesystemet, i tillegg til det sympatiske og det parasympatiske systemet, men står i nær forbindelse med dette og kan påvirkes og overstyres av dette i for eksempel stressituasjoner.

Faktaboks

Uttale
det entˈeriske nervesystem
Etymologi
av gresk enteros, ‘innvoller’
Også kjent som

det intramurale/intrinsiske nervesystem

Det enteriske nervesystemet inneholder et meget stort antall nerveceller, over 100 millioner, mer enn det totale antall nerveceller i ryggmargen. Det bidrar til at det kan danne lokale refleksbuer og fungere uavhengig av sentralnervesystemet, men er ellers koblet til dette ved afferente fibre.

De autonome cellene i det enteriske systemet danner i hovedsaken to viktige nerveflettverk (plexus) i mage-tarmkanalens vegg, som i prinsippet er bygget opp på samme måte: Meissners plexus (plexus submucosus) som ligger mellom muskulaturen og slimhinnen i mage-tarmveggen, og regulerer kjertelaktiviteten her. Auerbachs plexus (plexus myentericus) mellom det indre ringformete muskellaget og det ytre langsgående innerverer mage-tarmkanalens muskelkontraksjoner.

I fosterlivet utvikler det enteriske nervesystemet seg fra det ektodermale kimlaget i fjerde embryonaluke fra nevralfoldens cervikal- og sakraldel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg