Testikkelbetennelse er en betennelsestilstand vanligvis i den ene testikkelen; av og til kan imidlertid begge testiklene rammes.

Mens bakteriell infeksjon er hyppig årsak til betennelse i bitestikkelen (epididymitt), er virus den vanligste årsaken til betennelse i selve testikkelen. Den vanligste form for testikkelbetennelse er forårsaket av samme virus som gir kusma eller parotitt. Hvis man får kusma i voksen alder, vil risikoen for samtidig å få testikkelbetennelse være omtrent 30 prosent. Testikkelbetennelse kan også være komplikasjon til andre febrile virusinfeksjoner.

Symptomene er relativt akutte smerter i pungen, som blir rød, hoven og varm. Pasienten får feber.

Hos en pasient med kusma som utvikler tegn på testikkelbetennelse, er diagnosen lett. Hvis pasienten ikke har kusma, kan diagnosen være vanskeligere, spesielt i voksen alder. Undertiden kan det være vanskelig å skjelne tilstanden fra testikkelsvulst, fordi ultralydundersøkelse i begge tilfeller viser forandringer i selve testikkelvevet. To andre mer aktuelle differensialdiagnoser, som vil si andre tenkelige diagnoser, er epididymitt og testistorsjon.

Behandlingen er sengeleie og vanlige febernedsettende og smertestillende medikamenter. Av og til kan suspensorium gi god støtte. Det kan også være aktuelt å gi kortison for å motvirke betennelsesødemet.

Testikkelbetennelse kan føre til redusert befruktningsevne, og dobbeltsidig sykdom kan være årsak til infertilitet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.