Testikkel.

Skjematisk fremstilt snitt gjennom testikkelen og bitestikkelen.

Av /KF-arkiv ※.

Epididymitt er en betennelse i bitestikkelen.

Faktaboks

Uttale
epididymˈitt
Etymologi
av gresk epi-, ‘oppå’, didymos, ‘tvilling’, og -itis, ‘betennelse’

Utbredelse

Epididymitt er ikke så sjelden. Tilstanden sees hos yngre i 20–30-årsalderen og hos eldre med prostataplager.

Årsaker

Epididymitt skyldes en infeksjon i urinrøret, eventuelt blæren. Infeksjonen sprer seg langs sædlederne til bitestikkelen. Derfor blir også sædlederne ømme og fortykkede. Hos yngre menn var gonoré tidligere en ikke så uvanlig årsak til epididymitt, men er mer sjelden i dag. Nå skyldes ca. halvdelen av epididymittilfellene hos menn under 35 år og opptil 80 prosent av tilfellene hos 20-åringer klamydia. I eldre aldersgrupper er urinveispatogene mikrober slik som Escherichia coli vanligste årsak. Også i vårt land kan en fortsatt se epididymitt som er forårsaket av tuberkulose, men urogenital tuberkulose er nå svært sjelden.

Symptomer

Mange pasienter vil ha merket tegn på infeksjon i de nedre urinveiene, i form av svie ved vannlating, noen dager før de får symptomer på epididymitt. Selve bitestikkelbetennelsen utvikler seg vanligvis over et par dager. Pasienten får tiltagende feber og øm hevelse i pungen. Det er vanligvis lett å stille diagnosen. Av og til kan ultralydundersøkelse av pungen være av verdi, særlig hvis man er i tvil om det er testikkelkreft som foreligger.

Behandling

Antibiotika skal gis i ca. 10–14 dager. Man vil alltid ta bakteriologisk prøve fra urinen og fra sekret fra urinrøret. Ut ifra pasientens alder vil man med stor sannsynlighet vite hvilken mikrobe det dreier seg om, og på det grunnlaget velge antibiotika. For pasienten er det viktig å vite at hevelsen i pungen kan fortsette å avta i enda noen uker etter at antibiotikabehandlingen er ferdig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg