Testikkel.

Testikkel. Skjematisk fremstilling av testiklenes blodtilførsel, som kan klemmes av ved testistorsjon.

Av /KF-arkiv ※.

Testistorsjon er en vridning av sædleder og testikkel. Vanligvis har testiklene en posisjon i pungen slik at den lengste diameter er loddrett. Hvis testikkelen har et mer horisontalt leie, disponerer det for vridning av sædlederen.

Faktaboks

Etymologi
av testis og latin torquere, ‘vri’
Også kjent som
torsio testis

Testistorsjon forekommer hos gutter og menn før 30-årsalder. Etter den alderen er tilstanden svært sjelden. Lidelsen kan sees hos gutter i de første par leveårene, men de fleste tilfeller opptrer mellom 13- og 20-årsalder.

Testistorsjon har to forløpsformer: en akutt og en mer tilbakevendende.

Akutt testistorsjon

Ved akutt testistorsjon får pasienten akutte og sterke smerter i pungen på den aktuelle siden, eventuelt med utstråling av smerten oppover langs lyskekanalen. Smertene er konstante og som regel ledsaget av kvalme og brekninger. Pasienten har ingen feber. Det kommer relativt snart hevelse av pungen, og hvis tilstanden vedvarer, vil også selve huden på pungen bli hoven og forandret.

Graden av vridning er avgjørende for den skaden torsjonen medfører. En vridning kan være på 180°, men også det tredobbelte, som vil si 540°. Ved lett vridning av sædlederen vil først venene fra testikkelen avklemmes. Det pumpes fortsatt blod i testikkelen, men blodet har ikke avløp. Testikkelen blir hoven og spent, og trykket inne i den øker. Til slutt kan selve den arterielle sirkulasjonen også oppheves. Det kommer da ingen ernæring til testikkelen, og den vil raskt få skader som ikke kan repareres. Ved mer uttalt vridning, for eksempel 360° eller mer, opphører den arterielle sirkulasjonen umiddelbart.

Av den grunn haster det meget med å få reponert testikkelen, dvs. oppheve vridningen slik at normal sirkulasjon igjen kan etableres. Man avstår derfor fra alle tidkrevende undersøkelser og opererer pasienten så fort som mulig. Doppler blodstrømsmåling kan gjøres uten forsinkelser og vil kunne vise opphevet blodsirkulasjon.

Under operasjonen vil man bedømme om testikkelen har evne til å ha normal funksjon, eller om den er så ødelagt at den må fjernes. Man regner med at disposisjon for testistorsjon er dobbeltsidig, og det regnes derfor for feil å ikke operere og feste den friske siden samtidig.

Tilbakevendende testistorsjon

Ved en kronisk tilbakevendende testistorsjon er sykdomsbildet annerledes. Disse pasientene plages av anfallsvise smerter i pungen som går over av seg selv etter minutter eller timer. Dette er et så karakteristisk sykdomsbilde at gutter som plages av intervallsmerter i pungen, må opereres på mistanken, selv om man ikke finner noe spesielt galt ved undersøkelsen. Slike smerteattakker kan være forløper til et akutt anfall.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg