Kusma, virusinfeksjon som særlig angriper den store ørespyttkjertelen (glandula parotis) foran øret. Andre spyttkjertler kan også angripes, dessuten bukspyttkjertelen og testiklene.

Sykdommen rammer særlig barn og unge mennesker, og gjennomgått infeksjon gir som regel livsvarig immunitet. Kusma var tidligere en infeksjon som nesten alle gikk gjennom. I dag vaksineres de fleste barn mot kusma, som dermed er blitt en sjelden sykdom i Norge.

Kusma smitter ved dråpeinfeksjon. Inkubasjonstiden er som regel to til tre uker, og pasienten regnes som smittefarlig så lenge det er symptomer. Sykdommen innledes med generell uvelhet, deretter følger feber og smertefull hevelse av, vanligvis, begge ørespyttkjertlene. Hevelsen varer i én til to uker. Det er ingen kausal behandling for kusma eller komplikasjonene.

Det er en fordel å få sykdommen som barn, da 20–25 % av unge menn som får kusma, utvikler testikkelbetennelse. Er begge testiklene angrepet, kan sterilitet bli følgen. En annen vanlig komplikasjon er hjernehinnebetennelse (meningitt), som har et godartet forløp. Hjernebetennelse (encefalitt), som kan føre til døvhet (vanligvis ensidig), er en langt sjeldnere, men alvorligere komplikasjon.

Vaksine mot kusma inngår i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet, og da i en blandingsvaksine som også inneholder vaksine mot meslinger og røde hunder (MMR-vaksine).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.