/Shutterstock.

Kusma er en virusinfeksjon som særlig angriper den store ørespyttkjertelen (glandula parotis) foran øret. Andre spyttkjertler kan også angripes, i enkelte tilfeller også bukspyttkjertelen og testiklene etter puberteten.

Faktaboks

Også kjent som
parotitis epidemica

Utbredelse

Sykdommen rammer særlig barn og unge mennesker, og gjennomgått infeksjon gir som regel livsvarig immunitet. Kusma var tidligere en infeksjon som nesten alle gikk gjennom. I dag vaksineres de fleste barn mot kusma, som dermed er blitt en sjelden sykdom i Norge. De senere åra har det forekommet utbrudd blant unge voksne i Norge, som skyldes en virusvariant som vaksinen gir mindre beskyttelse mot.

Sykdomsutvikling og behandling

Kusma smitter ved dråpeinfeksjon. Inkubasjonstiden er som regel to til tre uker, og pasienten regnes som smittefarlig så lenge det er symptomer. Sykdommen innledes med generell uvelhet, deretter følger feber og smertefull hevelse av ørespyttkjertlene (enkelte ganger bare ensidig). Hevelsen varer i en ukes tid. Det er ingen behandling mot viruset som forårsaker kusma eller komplikasjonene.

Komplikasjoner

Det er en fordel å få sykdommen som barn, da 20–25 prosent av unge menn som får kusma, utvikler testikkelbetennelse. Er begge testiklene angrepet, kan sterilitet bli følgen. En annen vanlig komplikasjon er hjernehinnebetennelse (meningitt), som har et godartet forløp. Hjernebetennelse (encefalitt), som kan føre til døvhet (vanligvis ensidig), er en langt sjeldnere, men alvorligere komplikasjon.

Forebygging

Vaksine mot kusma inngår i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet, og da i en blandingsvaksine som også inneholder vaksine mot meslinger og røde hunder (MMR-vaksine).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg