Trakeostomi er en operativ åpning av luftrøret på halsen med anleggelse av en midlertidig eller (sjeldnere) permanent åpning fra overflaten inn til luftrøret. I åpningen plasseres et plastrør (trakealkanyle) fra luftrøret og ut på halsen.

Faktaboks

Uttale
trakeostomˈi
Etymologi
av trakeostoma

Trakeostomi utføres når pasienten ikke får nok luft på grunn av forsnevringer i strupen, for eksempel på grunn av strupekreft, skader og lammelser. Pasienten kan da puste gjennom åpningen på halsen og få luften rett ned i luftrøret.

Trakeostomi brukes også ved sykdommer og skader med langvarig bevisstløshet hvor pasienten ikke klarer å tømme lungene for sekret på naturlig måte ved hoste. Man kan da suge luftrøret og bronkiene fri for sekret gjennom åpningen på halsen (trakeostomaet). Åpningen må stelles godt slik at man unngår infeksjon og tilstopping av slim.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg