triceps

Overarmen
Tverrsnitt av overarmen hvor vi ser triceps' tre hoder.
Av /Store medisinske leksikon ※.

Triceps er latin og betyr 'med tre hoder'. Triceps brukes om muskler som har tre muskelbuker (eller 'hoder'). Menneskekroppen har to slike muskler: en på baksiden av overarmen (musculus triceps brachii) og en på baksiden av leggen (musculus triceps surae).

Faktaboks

Uttale
trˈiseps
Etymologi
av tri-, ‘tre’ og gresk cephalos, ‘hode’

Muskler som har to muskelhoder eller muskelbuker kalles biceps, for eksempel overarmsmuskelen musculus biceps brachii. Både to- og trehodete muskler er to-leddete, det vil si at de virker over to ledd.

Overarmens triceps

Vi kaller den trehodede strekkemuskelen bak på overarmen for triceps (musculus triceps brachii). Den består av et langt «hode» (caput longum), samt et medialt (caput mediale) og et lateralt (caput laterale) hode. Alle hodene bidrar samlet til å strekke albueleddet. Bare det lange hodet er to-leddet og kan dermed også føre armen bakover i skulderleddet. Hele muskelen innerveres av nervus radialis.

Leggens triceps

Også leggmuskulaturen kalles triceps (musculus triceps surae). Den består av den to-hodete musculus gastrocnemius samt musculus soleus. Disse musklene både bøyer kneleddet og presser foten nedover og innover i ankelleddet. Begge musklene har en felles sene – akillessenen (tendo Achillis) – og de innerveres av nervus tibialis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg