Tuberkulinprøve er en måte å undersøke om et individ er smittet med tuberkulose. Hvis man er smittet med tuberkelbakterien vil kroppen som regel ha dannet en immunrespons mot bakterien og dette utnyttes ved tuberkulinprøven.

Faktaboks

Uttale
tuberkulˈinprøve
Også kjent som

tuberkulintest

Mantoux-metoden

Den vanligste formen for tuberkulinprøve er Mantoux-metoden. Da injiserer man et protein fra tuberkelbakterien i huden på underarmen og ser om det kommer en lokal reaksjon med rødme og hevelse i løpet av 72 timer. Hvis det oppstår en reaksjon, er det et tegn på at immunforsvaret gjenkjenner bakterien, et uttrykk for tuberkulosesmitte.

Begrensninger

Tuberkulinprøven kan ikke skille mellom aktiv tuberkulose eller sovende, latent, tuberkulose, og den kan heller ikke si noe om når personen ble smittet med tuberkulose. Falsk positiv tuberkulinprøve kan for eksempel ses etter BCG-vaksinasjon.

I dag er tuberkulinprøven i stor grad erstattet av IGRA (interferon gamma release essay) i Norge. Det er en blodprøve som viser om kroppens immunforsvar gjenkjenner tuberkelbakterien. IGRA er mindre ressurskrevende og har færre feilkilder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg