Tuberkulinprøve er en prøve som tas for å påvise tuberkuløs sykdom eller immunitet mot tuberkulose. Tre varianter finnes: pirquet-prøve, Moro-prøve og Mantoux' reaksjon.

Faktaboks

Uttale
tuberkulˈinprøve

Mantoux' reaksjon er den tuberkulinprøven som brukes i Norge i dag. I Mantoux-testen injiseres preparatet i huden, mens tuberkulinet i pirquet-prøven appliseres i et risp i huden. Dersom den som testes har vært utsatt for tuberkulosesmitte, vil det etter 24–72 timer komme rødme og hevelse omkring stedet hvor tuberkulinet ble injisert/applisert. Etter BCG-vaksinasjon blir også tuberkulintesten positiv, og det samme vil kunne skje etter eksposisjon for andre mykobakterier som til dels kan finnes i naturen omkring oss. Generelt vil tuberkulintesten imidlertid vanligvis være klart sterkere positiv etter smitte med tuberkelbakterier enn etter eksposisjon for andre beslektete mykobakterier.

Tuberkulinprøven har av de nevnte grunner klare begrensninger når det gjelder å påvise tuberkulosesmitte. Derfor er det utviklet nye immunologiske blodtester for diagnostikk av latent tuberkulose dvs. å finne personer som har tuberkelbasiller i kroppen, men ingen aktiv sykdom. Slike tester er nå (2007) i ferd med å bli tatt i bruk i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg