Tumor, rubor, calor, dolor et functio laesa er latin for hevelse, rødhet, varme, smerter og nedsatt funksjon, den klassiske oppstillingen av tegn på akutt betennelse.

Faktaboks

Rødheten skyldes at blodårene utvides (dilateres) i området der det foregår en akutt betennelsesreaksjon. Den økte blodgjennomstrømmingen som kommer av denne utvidelsen (kardilatasjonen), gir økt varme til området, for eksempel til huden der betennelsen er. Hevelsen (tumor) skyldes væskeutsivingen fra blodårene til vevet i området (ødem).

Man vet ikke hvorfor en akutt betennelsesreaksjon gir smerter, men man antar at det skyldes trykk på tynne nerver i området på grunn av hevelsen, eventuelt direkte påvirkning av smertefibrer av stoffer skilt ut av betennelsescellene (mediatorer). Den nedsatte funksjonen skyldes smerter og hevelse i det affiserte området.

I den opprinnelige klassiske oppstillingen, var ikke functio laesa med.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg