urologi

Illustrasjon av mannens urinveisystem og reproduksjonssystem som begge munner ut i penis.
Av .

Artikkelstart

Urologi er læren om nyrene, urinveiene og de mannlige kjønnsorganene. Fagområdet omfatter disse organenes oppbygning, funksjon og sykdommer, særlig sykdommer som behandles kirurgisk. Noen eksempler er steindannelse (se blærestein, nyrestein) og lidelser i prostata. Urologi er en egen medisinsk spesialitet, nært tilknyttet generell kirurgi.

Faktaboks

Uttale
urologˈi
Etymologi
av uro- og gresk logos, ‘lære’

Urologien deles inn i underspesialitetene onkologisk urologi (kreftsykdommer), steinsykdom, nevrourologi (urologisk lidelse forårsaket av nevrologisk sykdom) og andrologi (seksualfunksjon og reproduksjon).

En urolog, også kalt urinveiskirurg, er en godkjent spesialist i urologi. Utover medisinsk embetseksamen kreves det spesialistgodkjenning i generell kirurgi, tre års tjeneste ved godkjent utdanningsinstitusjon i urologi og et større antall kurstimer innen obligatoriske og valgfrie emner. Det er omlag 130 yrkesaktive godkjente spesialister i urologi i Norge (2007). De aller fleste arbeider i det offentlige helsevesen (sykehus), mens et lite mindretall driver privat virksomhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg