Urinblære.

Urinblære. Tverrsnitt gjennom kvinnens urinblære og urinrør, sett forfra.

Av /KF-arkiv ※.
Urinblære.

Urinblære. Tverrsnitt gjennom mannens urinblære og urinrør, sett forfra.

Av /KF-arkiv ※.

Blærestein er en tilstand med stein i urinblæren, som regel på grunn av mangelfull blæretømning. De vanligste symptomene er blod i urinen, smertefull vannlating og gjentatte urinveisinfeksjoner.

Faktaboks

Også kjent som

gresk cystolith

Årsaker

Blærestein skyldes som regel en tilstand som gir mangelfull blæretømming. I vår del av verden er forstørret prostata den viktigste årsaken, og den vanligste pasientgruppen er derved voksne menn. Mindre vanlig er nevrologiske tilstander med forstyrrelser av blærefunksjonen. I utviklingsland kan man finne blærestein hos barn, årsaken er da feilernæring.

Blærestein kan også skyldes urinveisinfeksjon som er vanskelig å behandle. Enkelte bakterier vil spalte noen av urinens bestanddeler, slik at det skjer en utfelling av urinkrystaller som danner forstadiet til blærestein. En sjelden gang kan blærestein dannes rundt en kirurgisk sutur som ikke er oppløst, eller rundt en gjenværende rest av ballongen fra et blærekateter. Kvinner som er operert for inkontinens med innsetting av et bånd som løfter blærehalsen (TVT operasjon), og hvor båndet ligger inn i blæren, kan også utvikle blærestein.

Blæresteiner kan variere i antall og størrelse. Tidligere kunne man se steiner på størrelse med en appelsin, da de ikke ble behandlet. I dag er størrelsen vanligvis fra noen millimeter til et par centimeter.

Symptomene

Symptomene er blod i urinen, trykk og ubehag i blæreregionen og hyppig smertefull vannlating. Løse blæresteiner kan også fungere som en kuleventil og gi plutselig stopp i vannlatingen.

Siden blærestein disponerer for infeksjon, er det vanlig å ha gjentatte blærekatarrer. Kiler steinen seg fast i utløpet fra blæren, i blærehalsen, vil pasienten ikke klare å late vannet, og vedkommende får urinstopp.

Diagnosen

Diagnosen vil vanligvis stilles ved cystoskopi, andre ganger ved ultralydundersøkelse eller røntgen.

Behandling

I dag er behandlingen relativt enkel. Gjennom cystoskopet fører man spesielle sonder som gir energiutladning og slår steinen i stykker. Småbitene skylles lett ut. Laser brukes også. Er steinen veldig stor eller svært hard av konsistens, kan en åpen operasjon med direkte uthenting av en intakt stein fortsatt være den mest skånsomme behandlingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg