blærestein

Urinblære. Tverrsnitt gjennom kvinnens urinblære og urinrør, sett forfra.

Av /KF-arkiv ※.

Urinblære. Tverrsnitt gjennom mannens urinblære og urinrør, sett forfra.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Blærestein er en tilstand med stein i urinblæren, som regel på grunn av mangelfull blæretømning. De vanligste symptomene er blod i urinen og smertefull vannlating.

Faktaboks

Også kjent som

gresk cystolith

Årsaker

Blærestein er en tilstand hvor det oppstår stein i urinblæren. Det er meget sjeldent en primær sykdom. Som regel er blærestein sekundær til en tilstand som gir mangelfull blæretømming. I vår del av verden vil prostatalidelser være den viktigste årsaken, mens nevrologiske tilstander med forstyrrelser av blærefunksjonen er en mindre hyppig årsak, som kan forekomme hos begge kjønn. Blærestein kan også skyldes en gjenstridig urinveisinfeksjon. Enkelte bakterier vil spalte noen av urinens bestanddeler, slik at det skjer en utfelling av krystaller som danner forstadiet til blærestein. En sjelden gang kan blærestein dannes rundt et sting som ikke er oppløst, eller rundt en gjenværende rest av ballongen fra et blærekateter. Blæresteiner kan variere i antall og størrelse. Tidligere kunne man se steiner på størrelse med en appelsin. I dag er størrelsen vanligvis fra noen millimeter til et par cm.

Symptomene

Symptomene vil være blodig urin, trykk og ubehag i blæreregionen og hyppig smertefull vannlating. Siden blærestein disponerer for infeksjon, vil gjentatte blærekatarrer være karakteristisk. Kiler steinen seg fast i utløpet fra blæren, i blærehalsen, vil pasienten ikke klare å late vannet, og han får urinstopp.

Diagnosen

Diagnosen vil vanligvis stilles ved cystoskopi, andre ganger ved ultralydundersøkelse eller røntgen.

Behandling

I dag er behandlingen relativt enkel. Gjennom cystoskopet fører man spesielle sonder som gir energiutladning og slår steinen i stykker. Småbitene skylles lett ut. Er steinen meget stor eller svært hard av konsistens, kan en åpen operasjon med direkte uthenting av en intakt stein fortsatt være den mest skånsomme behandlingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg