Urostomi

Urostomi (ileumblære). Urinblæren fjernes og erstattes av en del tynntarm. Urinledernes åpninger syes inn i tarmbiten, og urinveisåpningen legges frem gjennom en åpning i huden på magen.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Urostomi er en operasjonsform som innebærer at pasienten får urinveisåpningen lagt frem gjennom huden på magen.

Faktaboks

Uttale
urostomˈi
Etymologi
av uro- og gresk stoma, ‘munn, åpning’

Den vanligste årsaken til urostomi er blæresvulst, som behandles med kirurgisk fjerning av urinblæren (cystektomi). Visse nevrologiske lidelser vil også trenge et urinavledende inngrep.

En svært alminnelig form for urostomi er ileumblære (ureteroileostomi). Urinlederne syes da til den ene enden av et isolert tynntarmssegment, mens den andre åpne enden av tarmen syes fast til huden. Urinen vil da kontinuerlig renne gjennom denne ileumblæren, og pasienten har en pose på magen for å samle opp urinen.

Ved kontinent urostomi anlegger man et urinreservoar inne i buken. Reservoaret lages av tynn- eller tykktarm. Pasienter med kontinent urostomi slipper å gå med oppsamlingspose og tapper seg selv 5–6 ganger i døgnet ved å sette et kateter inn i reservoaret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg