Cystektomi er fjerning av blæren, mest brukt om urinblæren. Ved visse former for kreftsykdom i urinblæren kan det være aktuelt å ta bort hele urinblæren, siden det gir de beste utsikter til helbredelse. Hos mannen fjernes samtidig prostat og sædblærene. Hos kvinnen fjerner man eggstokkene, egglederne, livmoren og en mindre del av skjeden. Noen ganger er det nødvendig å ta bort hele urinrøret.

Faktaboks

Uttale
cystektomˈi
Etymologi
av gresk kystis, ‘blære’, og ektomein, ‘skjære vekk’

Cystektomi er altså et meget stort kirurgisk inngrep. Når blæren er borte, må urinen transporteres bort fra kroppen på annen måte. I mange år var såkalt ileumblære standardmetoden. De to urinlederne blir sydd fast til et isolert tynntarmsegment (ileum). Tarmsegmentet blir lukket i den ene enden, mens den andre, åpne enden blir lagt frem på magen. Når urinen ledes vekk på denne måten, har pasienten urostomi. Ved ileumblære renner urinen kontinuerlig ut på magen. Her har pasienten en oppsamlingspose som må tømmes regelmessig. Posen må skiftes omtrent annenhver dag.

Etter hvert har andre operasjonsmetoder blitt utviklet med den hensikt at pasienten skulle slippe å bruke pose. Dette kalles kontinent urostomi, som vil si at den er lekkasjefri. Kirurgene lager en kunstig blære, eller reservoar, av tarm. Både tynntarm og tykktarm kan brukes. Reservoaret er laget slik at urinen som fyller det, ikke renner tilbake til nyrene og heller ikke lekker til kroppens utside. Også denne metoden har en liten åpning ut på magen, men pasienten trenger ikke ha oppsamlingspose koplet til denne åpningen. For å tømme reservoaret, må pasienten selv sette inn et kateter gjennom hudåpningen. Slik tømming bør skje ca. fem ganger i døgnet. En kontinent urostomi kan øke pasientens velbefinnende og livskvalitet hvis pasienten er innstilt på det daglige merarbeid som et slikt system vil medføre. Et slikt reservoir kan også i enkelte tilfeller sys på urinrøret, slik at blæretømmingen skjer ad naturlig vei. Visse betingelser må være oppfylt for at denne metoden skal kunne anvendes. Dette kalles ortotopisk blæresubstitutt. I Norge er det en egen pasientorganisasjon for urostomiopererte. Foreningen, som heter NORILCO, arrangerer møter og treff hvor stomipasienter kan utveksle erfaringer. Større sykehus har også en egen stomiterapeut som spesielt er til nytte både i tiden før operasjon og i den første tiden etterpå.

Betegnelsen cystektomi brukes også om kirurgisk fjernelse av en cyste, enten den ligger i bløtvev eller i bein. Hele cysten, med væskefylt innhold og kapsel skrelles ut. Hvis cysteveggen ikke fjernes, men åpnes og cystehulrommet blir en utvidet del av nesehule, kjevebihule eller munnhule, kalles operasjonen cystostomi eller marsupialisasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg