urtemedisin

Artikkelstart

Urtemedisin er i vid betydning all behandling av sykdommer ved hjelp av urter og medisinplanter, men oftest brukt om en type alternativ medisin kalt fytoterapi.

Urter og plantestoffer er blant de viktigste kildene til legemidler. Mange planter inneholder virksomme forbindelser, men mye av bruken har sitt utspring i gammel folketradisjon. Mange av urtene er helt virkningsløse, og kan være skadelige, spesielt hvis de brukes i stedet for aktiv medisin.

Utbredelse

Ifølge Verdens helseorganisasjon dekker 80 prosent av Jordens befolkning sine daglige medisinske behov gjennom planter. Blant Jordens folkerike nasjoner som India og Kina samt store deler av Asia, Sør-Amerika og Afrika er bruk av urter utbredt.

Mange moderne legemidler inneholder aktive stoffer som stammer fra planter, for eksempel ciklosporin, kodein, morfin og senna.

Ofte brukes urtemedisin parallelt med moderne medisinske legemidler. Bruken av urter har et betydelig økonomisk volum både via apotek, helsekost- dagligvareforretninger og Internett. Det er rapportert flere tilfeller av preparater hvis innhold ikke stemmer overens med det som er angitt på pakningen.

Grupper

Statens helsetilsyn klassifiserer urtemedisinene i gruppene reseptpliktig legemiddel (RL), legemiddel (L) og handelsvare (H). Bare urter klassifisert som handelsvare kan omsettes fritt utenom apotek. Et unntak er gruppen naturlegemidler (NL). Naturlegemidler inneholder stoffer fra naturen som har vært brukt i folkemedisinen. Som oftest inngår planter, men det kan også være stoffer fra dyreriket, mikroorganismer, salter og mineraler. Ordningen ble innført i 1994, og i 2007 er det registrert i alt 26 naturlegemidler.

Naturlegemidler som inneholder planter, kan fra 2008 søkes omregistert til tradisjonelle plantebaserte legemidler og omfattes av en ordning som er felles for hele Europa. Naturlegemidler som inneholder johannesurt (prikkperikum), omsettes kun via apotek, de øvrige kan omsettes utenom apotek.

Bivirkninger

Det rapporteres gjennomgående få bivirkninger av urter, men tallene er usikre. I medisinsk litteratur er det publisert om tilfeller som spenner fra allergiske reaksjoner til leverskader. Sikkerheten ved bruk er en vesentlig faktor for om en urt klassifiseres som legemiddel eller ikke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg