Ekstrakt er et uttrekk fra en plante eller annet organisk materiale. De væskene som brukes for å trekke ut stoffer fra det organiske materialet kalles ekstraksjonsmidler. Ekstraksjonsmiddelet kan være vann, alkohol eller andre løsemidler. Ekstraktet vil inneholde de komponentene som løser seg i ekstraksjonsmiddelet. Ekstraksjonen baserer seg på prinsippet om at likt løser likt; vann trekker ut eller ekstraherer ut vannløselige stoffer, mens oljer eller organiske løsemidler ekstraherer ut fettløselige stoffer. Alkohol brukes ofte i blanding med vann, og en slik blanding ekstraherer ut både vannløselige og mer fettløselige stoffer.

Faktaboks

Etymologi
av latin extractum

Ekstrakter kan være ingrediens i kosttilskudd eller plantebaserte legemidler, for eksempel prikkperikumekstrakt. Ekstraktene kan brukes som de er i form av flytende ekstrakt eller tinktur, det vil si at ekstraksjonsmiddelet er tilstede i preparatet, eller ekstraksjonsmiddelet kan fjernes ved fordampning. Når ekstraksjonsmiddelet fjernes får vi et pulver som kalles tørrekstrakt. Et ekstrakt vil inneholde høyere konsentrasjoner av de innholdsstoffene som er ekstrahert ut fra planten.

Faktorer som påvirker ekstraksjonsprosessen er

  • temperatur
  • pH i vandige løsninger
  • trykk
  • partikkelstørrelse på det organiske materialet
  • vanninnhold i det organiske materialet

Valg av ekstraksjonsmiddel bestemmes av de kjemiske egenskapene for det innholdsstoffet eller de stoffene som man ønsker å trekke ut av materialet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg