Hjerne.

Hjerne. Lillehjernen (cerebellum). Utfra den kunnskap vi har om hjernen og dens nervestrukturer, vet vi at lillehjernen, som ligger under storhjernen og bak hjernestammen, regulerer tallrike nervøse aktiviteter i organismen. Den kontrollerer blant annet likevekten, musklenes tonus og koordinasjonen av de vilkårlige bevegelsene. Tegningen viser lillehjernen bakfra, samt gjennomskåret i nivå med den øvre lillehjernestilken.

Av /KF-arkiv ※.

Vermis er det smale, frembukende bakre midtstykket mellom lillehjernens to hemisfærer. Lillehjernens furer (folier) løper tvers over vermis, noe som gir den en viss likhet med en meitemark (derav navnet). Den er inndelt i flere lapper, med avsnittene culmen, declive og tuber vermis, regnet ovenfra.

Faktaboks

Uttale

v'ermis

Etymologi
av latin vermis, ‘mark, orm’
Også kjent som

vermis cerebelli

Vermis bidrar til å bearbeide informasjon fra ledd, muskler og hud (se dybdesensibilitet). Den bidrar til sikker balanse når vi står og går, ved kontroll av innbyrdes muskelkraft og samspillet mellom antagonistiske muskelgrupper. Skade på vermis kan gi ustø gange som under alkoholpåvirkning. Også psykiske avvik kan forekomme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg