Bilde av et øre hvor man ser noe ørevoks i øregangen.
Ørevoks er et gultbrunt, vokslignende, klebrig sekret i ytre øregang.
Ørevoks
Av /Shutterstock.

Ørevoks er et gult til gulbrunt, vokslignende, klebrig sekret som utskilles fra kjertler i ytre øregang. Ørevoks består av alkalisalter fra fettsyrer.

Faktaboks

Også kjent som
cerumen

Funksjon

Voksen fanger opp støv og annen urenhet som kommer inn i øregangen, og fordi hudcellene i veggen i øregangen alltid vandrer utover under press fra nydannede celler bak dem, blir voksen transportert ut til øremuslingen. Voksen utgjør en beskyttende hinne over huden i øregangen. Ørevoksens lave pH-verdi gjør at den forhindrer oppvekst av bakterier. Rensing av de dypere delene av øregangen er derfor ikke bare overflødig, men skadelig. Slik rensing tørker ut huden og kan fremkalle kløe, eksem og i verste fall infeksjon.

Vokspropp

Hos noen er øregangen så trang eller krum at voksen ikke blir transportert ut, og den kan da tørke inn til harde, gulbrune klumper. Hvis disse hoper seg opp mot trommehinnen, kan de forårsake øresus og eventuelt hørselshemming dersom øregangen lukkes helt.

Også vann i øret, som får voksen til å svelle, kan blokkere øregangen og gi tunghørthet. Dette ledsages ofte av en plutselig, brummende øresus som forsvinner når voksen tørker inn, men som kan komme igjen neste gang man tar et bad.

Fjerning av ørevoks

Øreskylling

En gutt får øreskylling med en øresprøyte.

Øreskylling
Av /Shutterstock.
Ørevoksklumper etter øreskylling
Ørevoksklumper etter øreskylling
Av /Shutterstock.

Man bør ikke fjerne ørevoks selv, fordi man som regel bare oppnår å presse voksen lengre inn, og risikoen for å skade øregangen er stor. Voksen kan skylles ut med en øresprøyte, og det lille inngrepet bør utføres av lege.

Av og til sitter voksen så fast at man først må dryppe med et middel som løser opp ørevoks, et døgn før skyllingen. Skyllingen utføres med en øresprøyte og lunkent vann (omtrent 37 °C), fordi kaldt eller varmt vann påvirker likevektsorganet i det indre øre og fremkaller svimmelhet. Ved behov kan ørevoks også fjernes med sug under mikroskop hos spesialist i øre-nese-hals-sykdommer.

En tendens til opphopning av ørevoks kan skyldes små benutvekster (eksostoser), som av ukjente grunner kan dannes i veggen av øregangen nær trommehinnen. De kan fjernes kirurgisk via øregangen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg