Ørevoks, gult til gulbrunt, vokslignende, klebrig sekret som utskilles fra kjertler i ytre øregang; består av alkalisalter fra fettsyrer.

Voksen fanger opp støv og annen urenhet som kommer inn i øregangen, og fordi hudcellene i veggen i øregangen alltid vandrer utover under press fra nydannede celler bak dem, blir voksen transportert ut til øremuslingen. Voksen utgjør en beskyttende hinne over huden i øregangen. Ørevoksens lave pH-verdi gjør at den forhindrer oppvekst av bakterier. Rensing av de dypere delene av øregangen er derfor ikke bare overflødig, men skadelig. Slik rensing tørker ut huden og kan fremkalle kløe, eksem og i verste fall infeksjon (otitis externa eller øregangsbyll).

Vokspropp (cerumen obturatorium). Hos noen er øregangen så trang eller krum at voksen ikke blir transportert ut, og den kan da tørke inn til harde, gulbrune klumper. Hvis disse hoper seg opp mot trommehinnen, kan de forårsake øresus og eventuelt tunghørthet dersom øregangen lukkes helt.

Også vann i øret, som får voksen til å svelle, kan blokkere øregangen og gi tunghørthet. Dette ledsages ofte av en plutselig, brummende øresus som forsvinner når voksen tørker inn, men som kan komme igjen neste gang man tar et bad.

Man bør ikke fjerne ørevoks selv, fordi man som regel bare oppnår å presse voksen lengre inn, og risikoen for å skade øregangen er stor. Voksen kan skylles ut med en øresprøyte, og det lille inngrepet bør utføres av lege.

Av og til sitter voksen så fast at man først må dryppe med et middel som løser opp ørevoks, et døgn før skyllingen. Skyllingen utføres med en øresprøyte og lunkent vann (ca. 37 °C), fordi kaldt eller varmt vann påvirker likevektsorganet i det indre øre og fremkaller svimmelhet. Ved behov kan ørevoks også fjernes med sug under mikroskop hos spesialist i øre-nese-hals-sykdommer.

En tendens til opphopning av ørevoks kan skyldes små benutvekster (eksostoser), som av ukjente grunner kan dannes i veggen av øregangen nær trommehinnen. De kan fjernes kirurgisk via øregangen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.