Ytre øregang (meatus acusticus externa), rør mellom øremuslingen og trommehinnen; utgjør sammen med øremuslingen det ytre øret.

Den ytre øregangen er 7–8 mm i diameter og 3–4 cm lang. Den har et S-krummet forløp, men fordi bare de innerste to tredeler ligger i tinningbenet, mens den ytterste tredelen er brusket, kan gangen rettes ut ved et drag bakover-oppover i øremuslingen. Bruskveggen og øregangens vegg innover i benet er stramt kledd med tynn hud som er rikelig forsynt med nerver og derfor meget følsom. Huden inneholder mange talgkjertler og dessuten en slags omdannede svettekjertler, hvis sekret sammen med talgen danner ørevoks (cerumen). Mangel på øregang er en sjelden medfødt misdannelse som vanligvis er kombinert med misdannelser av øremuslingen. Tilstanden gir et alvorlig hørselstap, men i noen tilfeller kan kirurgisk behandling gi en viss normalisering av hørselen. Misdannelser i øremuslingen kan korrigeres med plastikkirurgi eller ved en protese.

Indre øregang (meatus acusticus interna), åpning i tinningbenpyramiden mot hjernen. Gjennom denne åpningen går åttende hjernenerve (nervus statoacusticus) som fører impulser fra det cortiske organ (hørselorganet) ogbalanseorganet, samt sjuende hjernenerve (nervus facialis), som fører motoriske impulser til ansiktets mimiske muskulatur. Se også labyrinten,øre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.