Øremusling.

Øremusling. Det ytre øret, som er dannet av øremuslingen (auricula) sammen med den ytre øregangen (meatus acusticus externus), oppfanger lydbølgene og leder dem inn mot mellomøret. Det ytre øret er uregelmessig formet og fremviser en rekke karakteristiske furer og folder rundt øreåpningen.

Av /NTB Scanpix ※.

Øremuslingen er den synlige delen av øret. Sammen med øregangen utgjør den det ytre øret.

Faktaboks

Også kjent som

auricula, aurikkel

Øremuslingen består av et bøyelig, elastisk hudskjelett med en tynn hud som er bundet fast til underlaget, unntatt på den nederste delen, øreflippen. Øreflippen er fettholdig og fattig på nerver, men meget rik på små blodårer (kapillarer) og derfor velegnet for uttak av blodprøver.

Oppbygning

Øremuslingens form, stilling og størrelse varierer mye, og det er knapt to mennesker som har en nøyaktig lik form på øremuslingen. Dette kan utnyttes ved identifisering av personer.

Den ytre bøyde kanten kalles helix auris, den indre folden anthelix og den lille klaffen foran øregangsåpningen tragus. Anthelix kan mangle, noe som er den hyppigste årsaken til utstående ører. Øremuslingens folder og bukter løper sammen i en skålformet fordypning, cavum concha, som fører inn til øregangen.

Huden på øremuslingen er sparsomt kledd med hår, men hårfolliklenes talgkjertler er til gjengjeld kraftig utviklet og holder huden feit. Dette reduserer fordampingen og dermed avkjølingen av det meget utsatte organet. Talgkjertlene kan tettes igjen, og utspilte talgkjertler (fettknuter eller ateromer) forekommer ofte på øremuslingene.

Øremuslingen får sin blodtilførsel fra arteria temporalis superficialis. Den innerveres sensorisk av nervus facialis (ansiktsnerven) på baksiden og av nervus trigeminus på framsiden.

Funksjon

Hos mange dyr er øremuslingen velforsynt med muskler, slik at den kan rettes som et hørerør i lydens retning. Hos mennesket er den imidlertid praktisk talt ubevegelig, og det er bare enkelte som kan vrikke litt med ørene takket være en liten muskel på baksiden (musculus auricularis posterior). Øremuslingen har imidlertid stadig en viss funksjon, idet lyder forfra høres best.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg