øyefarge
Øyefargen bestemmes av mengden pigment i regnbuehinnen. Hvis man har lite pigment får man blå eller grønne øyne. Ved mye pigment blir øynene brune.
øyefarge
Av /Shutterstock.

Øyefarge er fargen på regnbuehinnen (iris), og kan være individuelt forskjellig. Det er mengden fargestoff (pigment) i regnbuehinnen som bestemmer fargen. Hos mennesker med mørkebrun iris ligger pigmentet ikke bare i epitelet på fremsiden og på baksiden, men også i selve bindevevet (stroma) som iris er bygget opp av (sammen med glatt muskulatur). Lite pigment i stroma gir grå og blå øyne fordi det bakre pigmentlaget (epithelium pigmentosum, som er en fortsettelse av netthinnens pigmentsjikt) skinner igjennom og reflekteres fra baksiden. Ved albinisme mangler iris pigment, også på baksiden. Øynene er da røde fordi blodårene i regnbuehinnen og netthinnen skinner igjennom. Nyfødte har gjerne blå eller grå øyne siden deres pigment ennå ikke er ferdig dannet.

Alt etter pigmenteringsgraden oppstår de forskjellige øyefargene. Mørkhetsgraden (sammen med hud- og hårfargen) er genetisk bestemt av evnen til å produsere melanin. Man skiller mellom fire hovedgrupper irisfarger: grå, blå, grønn og brun, i denne rekkefølgen med dominansen tiltagende. Brunøyde foreldre vil mest sannsynlig få brunøyde barn. En sjelden gang kan øynene ha ulik pigmentering (slik som hos dikteren Aasmund Olavsson Vinje).

80–90 prosent av alle mennesker i verden er mørkøyde. Forekomsten er minst i det baltiske Østersjøområdet. Grønn regnes som mest sjeldent (om lag to prosent).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg